Ηράκλειο: Γνωστά ονόματα στη ναρκο-μπίζνα με το φορτηγό-ψυγείο από Ολλανδία

Petite Perle 300×250

Υπόθεση που χειρίζονται τα τελευταία 24ωρα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των όσων συζητούνται για τον κομβικό ρόλο που μπορούν να παίξουν   διεθνείς μεταφορικές εταιρείες στη δράση εγκληματικών οργανώσεων ή ομάδων που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών (όπλων, μεταναστών κλπ).

Στο φορτηγό ψυγείο εταιρείας 70χρονου Ηρακλειώτη που μετέφερε δεκάδες τόνους κρέατος από Ολλανδία (παραγγελία γνωστού επαγγελματία της Κρήτης που δεν έχει καμία εμπλοκή) είχαν «φυτευτεί» και μερικές κούτες με ναρκωτικά, 25 κιλά χασίς και 3.600 γραμμάρια κοκαΐνης. Το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος υπολογίζεται από 300.000 έως 600.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν όσο φυσικά και ως προς τα μεγέθη της μπίζνας. Πολλά τα λεφτά που θα αποκόμιζαν, πολλά και τα μετρητά που κατασχέθηκαν επί το έργον. Μιλάμε για… σακούλες με χαρτονομίσματα.

Ήταν μία επιχείρηση που εξελίχθηκε άψογα μέχρι τέλους, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα απρόοπτα. Κρήτη, Ηγουμενίτσα, Αθήνα, Πειραιάς… Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκονται συνολικά επτά άτομα, έξι άνδρες και μία γυναίκα. Πατέρας, γιος και νύφη, ένας αυτοκινητιστής που θεωρείται το κομβικό πρόσωπο της υπόθεσης, ένας οδηγός, καθώς και δύο Αλβανοί.

Ο ένας εκ των δύο μάλιστα διατηρεί υψηλότατες γνωριμίες με ποινικούς "celebrities" όπως ο Αλκέτ Ριζάι και ο Παλαιοκώστας. Ο αποκαλούμενος «Κοντός» ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών της κινηματογραφικής απόδρασης με ελικόπτερο.

Ήταν πριν καιρό όταν στο κάδρο των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου τέθηκαν  δύο βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο 51χρονος αυτοκινητιστής από χωριό κοντά στο Ηράκλειο και ο 70χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκει το φορτηγό-ψυγείο.

Οι μεταξύ τους επαφές κινητοποίησαν  τους αστυνομικούς της υπηρεσίας καθώς όπως σχολίαζαν, ο πρώτος έχει τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις και ο δεύτερος διαθέτει το μέσο. Θεώρησαν ότι το «συμπεθεριό» μπορεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Οι υποψίες τους ενισχύθηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο 50χρονος γιος του ιδιοκτήτη του φορτηγού-ψυγείου θα είναι εκείνος που θα αναλάβει το δρομολόγιο στην Ολλανδία.

Αναχώρησε για εξωτερικό στα τέλη Ιανουαρίου με συνοδηγό 40χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος εμφανίζεται να μην είχε γνώση της μεταφοράς των ναρκωτικών. Οι πληροφορίες των αστυνομικών της υπηρεσίας «κουμπώνουν» με τα… ακούσματα από τις επικοινωνίες των βασικών εμπλεκομένων.

Όταν αστυνομικοί πληροφορούνται ότι ο 70χρονος πατέρας ετοιμάζεται να ταξιδέψει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο στην Αθήνα, αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται στην κορύφωση της επιχείρησης. Ο ηλικιωμένος μπαίνει στο πλοίο το βράδυ της Τετάρτης και μαζί με εκείνον ακολουθούν και αστυνομικοί της Δίωξης που γίνονται… σκιά του.

Ταυτόχρονα άλλοι αστυνομικοί της υπηρεσίας μαζί με συναδέλφους τους από την Αθήνα τη «στήνουν» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και περιμένουν την άφιξη του φορτηγού με οδηγό τον 50χρονο γιο. Ακολουθούν από κοντά το φορτηγό σε πραγματικό χρόνο. Φροντίζουν να μην το χάσουν από τα μάτια τους και τσεκάρουν τις κινήσεις του οδηγού στις ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και καύσιμα.

Ταυτόχρονα συνάδελφοί τους παρακολουθούν τις κινήσεις του 70χρονου πατέρα, ο οποίος περιφέρεται με το αυτοκίνητό του σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Συντόνιζε από το Ηράκλειο με… θέα τη θάλασσα

Το φορτηγό-ψυγείο στον χώρο του λιμένος Ηρακλείου
Το φορτηγό-ψυγείο στον χώρο του λιμένος Ηρακλείου

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου τόνισαν  στην «Π» ότι τις κινήσεις γιου και πατέρα αλλά και των δύο Αλβανών αγοραστών (θα αγόραζαν μέρος της μεταφερόμενης παρτίδας) συντόνιζε από το Ηράκλειο ο 51χρονος αυτοκινητιστής.

Ως σημείο συνάντησης ορίστηκε ένας απόμερος δρόμος στην περιοχή του Χαϊδαρίου απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Εκεί θα κατέληγαν και τα τρία αυτοκίνητα: ο 50χρονος γιος με το φορτηγό-ψυγείο, ο 70χρονος πατέρας με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο και οι δύο Αλβανοί, 44 και 46 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι επέβαιναν σε ταξί.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το ταξί δεν ανήκε σε κανέναν από τους δύο. Το… δανείστηκαν για ξεκάρφωμα και τώρα το κλαίνε κάποιοι άλλοι, καθώς κατασχέθηκε.

Αστυνομικοί παρακολουθούν βήμα προς βήμα τις κινήσεις των πρωταγωνιστών. Ο 70χρονος φέρεται ότι είχε ήδη πάρει στα χέρια του μία σακούλα με 7000 ευρώ ως πληρωμή για την παρτίδα των ναρκωτικών που θα παραλάμβαναν οι δύο Αλβανοί. Στο ταξί έχουν ήδη τοποθετηθεί δύο κούτες με ναρκωτικά από το φορτηγό-ψυγείο. Και κάπου εκεί «game over». Αστυνομικοί τούς κυκλώνουν και τους ακινητοποιούν. Ο ένας από τους δύο Αλβανούς τρέχει να διαφύγει. Οι άλλοι δείχνουν εμβρόντητοι.

Όσο εξελίσσεται η επιχείρηση στην περιοχή Σκαραμαγκά-Χαϊδαρίου, αστυνομικοί στο Ηράκλειο βρίσκονται σε ετοιμότητα για έρευνα στον 51χρονο αυτοκινητιστή. Τον εντοπίζουν με τη σύζυγό του στην παραλία του Κοκκίνη Χάνι (νωρίτερα είχε πάει για ψώνια) να απολαμβάνει τον καθαρό αέρα και το μπλε της θάλασσας. Αστυνομικοί περιγράφουν ότι τους ακολούθησε χωρίς να πει το παραμικρό. Ούτε καν ρώτησε, όπως λένε, τι συμβαίνει.

Η προσαγωγή και σύλληψη της 35χρονης συζύγου του 50χρονου γιου (και οδηγού του φορτηγού στο συγκεκριμένο δρομολόγιο) προέκυψε  μετά την κατ' οίκον έρευνα και τα όσα επιβαρυντικά βρέθηκαν εκεί.

Συνολικά από τις έρευνες οι αστυνομικοί κατάσχεσαν περισσότερα από 30.000 ευρώ σε μετρητά. Τα αυτοκίνητα, το φορτηγό-ψυγείο, το ταξί και το ιδιωτικό αυτοκίνητο κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν το ίδιο βράδυ με το πλοίο της γραμμής για Ηράκλειο. Και αυτό έγινε προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με το φορτίο του κρέατος.

Η «πεντακάθαρη» κόκα και το σχιζοφρενές skunk

Η κατασχεθείσα ποσότητα της κοκαΐνης (3.660 γραμμάρια) είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασχεθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, ενώ και η ίδια η υπόθεση συνιστά μία από τις σοβαρότερες που έχει χειριστεί η υπηρεσία. Αστυνομικοί ανέφεραν ότι η κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης  θεωρείται κορυφαίας ποιότητας (πεντακάθαρη) και ανόθευτη ανά γραμμάριο πωλείται στην εγχώρια αγορά προς 80 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το κατασχεθέν χασίς. Πρόκειται για το γνωστό skunk, μία ισχυρότατη δραστική ουσία που προέρχεται από υδροπονικές καλλιέργειες που κάνουν θραύση στην Ολλανδία. Η χρήση του έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα.

Το Skunk είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους, ακόμα και στα σχολεία, με τους επιστήμονες ωστόσο να προειδοποιούν για τις επικίνδυνες επιπτώσεις του. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι τριπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψύχωσης ενώ προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο των χρηστών που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Πηγή: Εφημερίς Πατρίς, Ευαγγελία Καρεκλάκη

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ