Εξαναγκάζουν εργαζομένους να πηγαίνουν στην εργασία τους ενώ είναι σε αναστολή

Petite Perle 300×250

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή ή σε τηλεργασία οι εργοδότες τους δίνουν χειρόγραφες βεβαιώσεις με αποτέλεσμα να τους αναγκάζουν να πηγαίνουν στην εργασία τους. Χιλιάδες οι καταγγελίες των εργαζομένων. Στους 22.000 οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ το 2020 για αναστολές και τηλεργασία. 

Χιλιάδες καταγγελίες εργαζομένων έχουν γίνει το 2020 για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την τηλεργασία λόγω της χειρόγραφης βεβαίωσης μετακίνησης που δίνουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους για να μετακινούνται ελεύθερα.

Οι εργοδότες από την αρχή της πανδημίας επιχειρούν συστηματικά να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που θεσμοθέτησε το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε το 2020 22.000 ελέγχους που αφορούσαν αναστολές συμβάσεων εργασίας, τηλεργασία, κλείσιμο επιχειρήσεων κ.α.

Ωστόσο, οι έλεγχοι αυτοί εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου Εργασίας ότι θα είναι πιο εντατικοί το επόμενο διάστημα με την στελέχωση του ΣΕΠΕ με 121 νέους επιθεωρητές οι οποίοι θα προσέλθουν από την κινητικότητα αλλά και από πρόσληψη 54 νέων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μπορούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να ξεκινήσουν ελέγχους.

Καταγγελίες εργαζομένων

Οι "μαϊμού" αναστολές συμβάσεων εργασίας, η αυθαίρετη μείωση μισθών και μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, οι ψεύτικες δηλώσεις τηλεργασίας, η υποχρέωση των εργαζομένων να καταβάλλουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που πήραν από το κράτος ή το δώρο Χριστουγέννων στους εργοδότες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για χιλιάδες εργαζόμενους που καλούνται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η καραντίνα, ανυπεράσπιστοι και αντιμέτωποι με την ανεργία.

Το Dikaiologitika News παρουσιάζει κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας :

– επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πλήρωσαν δώρο Χριστουγέννων αλλά τελικά ήταν ένα μέρος του μισθού.

– αλυσίδα σε επαρχιακή πόλη ζήτησε από τους εργαζόμενους να παραδώσουν το Δώρο Χριστουγέννων μέσα σε φακέλους και να τους τοποθετούν σε κουτί από κρουασάν.

– εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους τους να υποβληθούν σε προληπτικό τεστ Covid-19 με δικά τους έξοδα και να το προσκομίσουν, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην θέση εργασίας τους

– Εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών υπογράφοντας σχετικές δηλώσεις πως δήθεν οι ίδιοι ζητούν την εν λόγω άδεια χωρίς αποδοχές.

– εργοδότες εποχικών επιχειρήσεων που δεν λειτούργησαν ζήτησαν το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ από τους εποχικούς εργαζομένους που υπέβαλλαν μονομερή δήλωση στην «Εργάνη», με την αιτιολογία πως η αιτία που το εισέπραξαν ήταν η δική τους επιχείρηση.

– Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ από το κράτος εξαναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρα» είτε με τηλεργασία είτε κανονικά στον χώρο εργασίας τους.

– καταγγελίες εργαζομένων να αποδεχθούν αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους ακόμη και "οικειοθελείς αποχωρήσεις"

– Παράνομη εργασία για εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του οτιη επιχείρηση παραμένει κλειστή με κρατική εντολή. Τους ζητούν να δουλέψουν "κρυφά" όπως π.χ. να φτιάξουν αποθήκες.

ΓΣΕΕ: Περίπου 9.000 καταγγελίες για εργασία εργαζομένων ενώ ήταν σε αναστολή ή τηλεργασία

Πάνω από 28.000 μισθωτοί έχουν απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ και στις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις από 19/3 έως και 31/12 και το 32% περίπου 9.000 κατήγγειλαν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής ή της τηλεργασίας.

Στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο πάνω από 28.000 μισθωτοί έχουν προχωρήσει σε καταγγελία των συνθηκών εργασίας εν μέσω της πανδημίας.

Αναλυτικότερα το διάστημα από 19/3 ως 31/12 έχουν γίνει οι ακόλουθες καταγγελίες :

– Μη χορήγηση ειδικού βοηθήματος – Εργασία στο φυσικό χώρο εργασίας κατά την αναστολή ή την τηλεργασία: 32%
– Διάφορα ερωτήματα – Καταγγελίες για παραβιάσεις εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, κυρίως ως προς τα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες κ.α.: 13%
– Άδεια ειδικού σκοπού: 10%
– Άδειες – Αργίες – Δώρα Εορτών: 7%
– Συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.α.: 8%

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ