Κόφτης σε έδρες και τοπικό Γαζίου

Petite Perle 300×250

Ο νέος εκλογικός νόμος συρρικνώνει κατά έξι έδρες το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου

Θεμελιώδεις είναι οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Οι λεπτομέρειες που δίνονται μέσα από την πληθώρα των άρθρων θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την διεξαγωγή των προηγούμενων εκλογών που έγιναν τον Μάιο 2019.

Οι επόμενες εκλογές που έχουν οριστεί να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 φέρνουν νέα δεδομένα για όλους τους δήμους και φυσικά επηρεάζουν και το δήμο Μαλεβιζίου που ουσιαστικά παρά το μέγεθός του, θα πορευτεί σε πολλά σημεία όπως ο πρώην δήμος Γαζίου.

Τι σημαίνει αυτό; Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η μείωση των εδρών. Σήμερα στο εκλογικό συμβούλιο κάθονται 27 μέλη από τέσσερις δημοτικές παρατάξεις.

Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 21 έδρες (άρθρο 1 παράγραφος 2), όπως ορίζεται για πληθυσμό από 10.001-30.000 κατοίκους. Με βάση την εκλογή με το 43% , και την εξασφάλιση κατά κανόνα των 3/5 του συμβουλίου στο νικητή, η κατανομή των εδρών για τα 21μελή συμβούλια είναι 13 στην πλειοψηφούσα παράταξη και 8 στους λοιπούς συνδυασμούς (άρθρο 24 παράγραφος 2).

Δηλαδή το Μαλεβίζι χάνει συνολικά έξι έδρες. Ο πρώην δήμος Γαζίου συγκεκριμένα χάνει πέντε έδρες και θα έχει 16, ο δήμος Κρουσώνα μία, και θα εκλέγει δυο δημοτικούς συμβούλους από τους τρεις που εξέλεγε. Με τρεις έδρες παραμένει η Τύλισος που οι αλλαγές δεν την επηρεάζουν, ως προς τις έδρες. Με βάση τα νέα στοιχεία το εκλογικό μέτρο για την εξασφάλιση μια έδρας στον πρώην δήμο Γαζίου διαμορφώνεται στις 1201 ψήφους, στον Κρουσώνα 1388 και 955 ψήφους στα Καλέσα.

Χάνει και το τοπικό το Γάζι

Μια άλλη σημαντική αλλαγή έρχεται για το τοπικό Γαζίου το οποίο καταργείται, καθώς το άρθρο 2 παράγραφος 3, ορίζει ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στις κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των δήμων. Στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο.

Σε ένα ψηφοδέλτιο τα τοπικά δύο ταχυτήτων

Για να συγκροτήσει μια παράταξη ψηφοδέλτιο και να είναι έγκυρο πρέπει να περιλαμβάνει υποψήφιους για το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
Στις Κοινότητες μέχρι 500 κατοίκους το ψηφοδέλτιο είναι ένα ενιαίο και εμπεριέχεται στα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων.

Ο νικητής τα παίρνει όλα

Οι έδρες των τοπικών συμβουλίων ανεξαρτήτως αποτελέσματος κατανέμονται στον νικητή.
Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου στις δημοτικές εκλογές, στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων (άρθρο 27) λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών σε κάθε δημοτική κοινότητα και τα 2/5 λαμβάνουν οι επιλαχόντες συνδυασμοί.
Στην σύνθεση των τοπικών συμβουλίων δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα μέλη. Οι έδρες του συμβουλίου που αναλογούν στα 3/5 και στα 2/5 έχουν αντίστοιχα ως εξής ( άρθρο 27) στα 3μελή, η αντιστοιχία είναι 2 και 1, στα 5μελή, 3 και 2, στα 7μελή, 4 και 3 και στα 9μελή συμβούλια, 5 και 4.

Μια έδρα χωρίς σταυρό σε πρώην δημάρχους

Στο άρθρο 12, μπαίνει και αφορά στην εκλογή πρώην δημάρχων χωρίς σταυρό.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι όποιοι έχουν διατελέσει τουλάχιστον οκτώ έτη δήμαρχοι μετά την 01/01/2011, προτάσσονται έναντι των λοιπών υποψηφίων, και δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.
Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο είναι το 3%.
Έχει καθοριστεί ότι οι πρώτες εκλογές της αυτοδιοίκησης με τον συγκεκριμένο νόμο θα γίνουν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η θητεία αυξάνει κατά ένα έτος γίνεται πενταετής, και λήγει λήγει την 31η Δεκεμβρίου του πέμπτου έτους.
Τέλος, σημειώνεται ότι η αντιστοιχία των 3/5 ισχύει για ποσοστό εκλογής από 43% + 1 ψήφο και μέχρι ποσοστό 60% στον Α' γύρο.
Στην εκλογή με ποσοστό άνω του 60% οι έδρες κατανέμονται αναλογικά (άρθρο 24 παράγραφος 3). Όλοι οι σύμβουλοι εκλέγονται με βάση τα αποτελέσματα του Α' γύρου, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης (άρθρο 23).

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ