Τροπολογία για την επιλογή Διοικήσεων στο Δημόσιο Τομέα

Petite Perle 300×250

Εκπρόθεσμη Τροπολογία που αφορά το διορισμό Διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα του Δημόσιου Τομέα (όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ψηφίστηκε στη Βουλή, σε άσχετο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Την Τροπολογία παρουσίασε στην Ολομέλεια ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και την ψήφισε μόνη της η Νέα Δημοκρατία, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «ΟΧΙ».

Έντονη κριτική άσκησε άμεσα προς το Βορίδη, αμέσως μετά την ομιλία του, ιδίως το Κίνημα Αλλαγής, με τον Κώστα Σκανδαλίδη να στηλιτεύει ότι « εδώ είναι μια σαφής διάταξη η οποία απελευθερώνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να διαλέγει στο σώμα της Διοίκησης όποιους θέλει επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και επ' αόριστον να τους διορίζει. (…) Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μια τέτοια Τροπολογία που είναι κατά βάση εντελώς αντι-υπηρεσιακή, αναξιοκρατική και διευκολύνει απλά την Κυβέρνηση να βάζει τους δικούς της ».

Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς νομοθέτησε η ΝΔ:

Αντικατέστησαν την παρ.2 του αρ.22 του ν.4735/2020.  

Στο νόμο αυτό είχαν θεσπίσει μια ειδική διαδικασία για να επιλεγούν « οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση, με εξαίρεση τους Φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β΄ του ν.3429/2005 και τους Φορείς του αρ.13Α του ν.4310/2014 ».

Η ισχύουσα αυτή διαδικασία, είχε μία πρόβλεψη που όριζε ότι « Εάν η θητεία του προσώπου της παρ.1 του αρ.20 (των ανωτέρω προσώπων δηλαδήλήξει πρόωρα για οποιονδήποτε λόγο, η θέση καλύπτεται μεταβατικά, για χρονικό διάστημα που ΔΕΝ επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 3 μήνες, με Απόφαση του αρμόδιου οργάνου σύμφωνα με την παρ.6 του αρ.21, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά προσόντα διορισμού και εκκινεί άμεσα η διαδικασία επιλογής νέου προσώπου. »

Με την Τροπολογία, αντικατέστησαν την ανωτέρω παράγραφο, ως κατωτέρω. 

Όπως θα δείτε, η διαφορά είναι εμφανέστατη…

« 2. Εφόσον η διαδικασία επιλογής δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της θητείας του προσώπου της παρ.1 του αρ.20 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, με Απόφαση του αρμόδιου οργάνου σύμφωνα με την παρ.6 του αρ.21, παρατείνεται μεταβατικά η θητεία του υπηρετούντος προσώπου ή η θέση καλύπτεται μεταβατικά, λαμβάνοντας υπόψη στην περίπτωση αυτή τα σχετικά προσόντα διορισμού.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως και στην περίπτωση πρόωρης λήξης της θητείας για οποιονδήποτε λόγο. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία επιλογής νέου προσώπου κατ' εφαρμογή του παρόντος εκκινεί εντός προθεσμίας 20 ημερών. »

ΠΗΓΗ: airetos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ