Ξεκίνησε η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία το Σάββατο το βράδυ αναμένεται η απόφαση

Petite Perle 300×250

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε πριν λίγο τη συνεδρίαση για την δεύτερη ιστορική δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, που πλέον έχει εγκατασταθεί στη Φλόριντα, δεν θα παραστεί στη δίκη. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαλλαγεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει οδηγηθεί σε δικαστήριο δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του (παρότι η δίκη ξεκίνησε αφότου τελικά αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο). Συνολικά πρόκειται για την τέταρτη δίκη αποπομπής Αμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι, οι γερουσιαστές συζήτησαν την πιθανότητα η δίκη να έχει ολοκληρωθεί ως το Σάββατο το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές συμφωνούν σε ένα πράγμα: η δίκη πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Δεν αποκλείεται έτσι η ψηφοφορία να διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι Ρεπουμπλικάνοι επειδή δεν θέλουν να επικεντρωθούν σε μια υπόθεση που διχάζει το κόμμα τους, οι Δημοκρατικοί επειδή θέλουν να ασχοληθούν με άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η έγκριση των νόμων και η επικύρωση των διορισμών των νέων υπουργών του Τζο Μπάιντεν.
Παραμένει άγνωστο αν τελικά η δικηγορική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει χρήση του δικαιώματος των 16 ωρών για την απολογία τους, ενώ δεν αναμένεται όλοι οι εκλεγμένοι γερουσιαστές να εξαντλήσουν τον χρόνο που τους διατίθεται για την κατάθεση ερωτήσεων.

Το πρόγραμμα της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ
H διαδικασία θα ξεκινήσει με τη συζήτηση αναφορικά με τη συνταγματικότητα της διαδικασίας, η οποία και περνά με απλή πλειοψηφία από τη Γερουσία. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές, υπεράσπισης και κατηγορίας θα έχουν ως 16 ώρες προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία των ερωτήσεων των Γερουσιαστών που διαρκεί ως τέσσερις ώρες. Επιπλέον δύο ώρες θα προστεθούν στη διαδικασία, εφόσον κληθεί κάποιος μάρτυρας στη δίκη για την αποπομπή Ντόναλντ Τραμπ. Ακολουθούν οι τελικές τοποθετήσεις των αντιδίκων και στη συνέχεια η ψηφοφορία για την ενοχή ή την αθώωση του πρώην προέδρου.

Οι κατήγοροι του Ντόναλντ Τραμπ
Οι 9 Δημοκρατικοί βουλευτές, που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων, ελπίζουν ότι θα πείσουν τα 100 μέλη της Γερουσίας να καταδικάσουν τον Τραμπ και να του απαγορεύσουν να διεκδικήσει στο μέλλον οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Για να τιμωρηθεί απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να πείσουν 17 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του. Μέχρι στιγμής, πέντε έχουν δείξει θετικοί σε αυτό.

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε στη Γερουσία, επιμένουν ωστόσο ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική και γι' αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές
Το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας των συνηγόρων του Τραμπ, του Ντέβιντ Σόεν και του Μπρους Κάστορ, οι οποίοι θεωρούν «παράλογο και αντισυνταγματικό» να διεξάγεται μια δίκη για την καθαίρεση ενός απλού πολίτη. Το επιχείρημα αυτό το επαναλαμβάνουν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Για τους Δημοκρατικούς «εισαγγελείς» υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για την ενοχή του μεγιστάνα, ο οποίος κατ' αυτούς ευθύνεται για «τη χειρότερη παραβίαση του Συντάγματος που έχει διαπραχθεί ποτέ από Αμερικανό πρόεδρο». Υπενθυμίζουν ότι επί μήνες αρνιόταν να παραδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και μιλούσε, χωρίς αποδείξεις, για «μαζική» εκλογική νοθεία. Και τέλος, την ομιλία του προς τους χιλιάδες υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον την ώρα που η Γερουσία και η Βουλή συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ