Ομόφωνη έγκριση των ψηφισμάτων για «Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού» και «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό»

Petite Perle 300×250

Με απόλυτη επιτυχία και την ομόφωνη έγκριση των δύο σημαντικότατων αθλητικών ψηφισμάτων, για την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό, ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία, υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην 4η και τελευταία συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα δύο ομοφώνως εγκεκριμένα κείμενα, που συζητήθηκαν αναλυτικά στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσει ς ( 5 Νοεμβρίου 2020, 7 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιανουαρίου 2021) της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού, διαβιβάζονται πλέον στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Τα συμπεράσματα αυτής της 16ης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού συνόψισαν, εκτός από τον κ. Αυγενάκη, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΣτΕ, Γκαμπριέλα Μπαταϊνί – Ντραγκόνι, η οποία είναι η ανώτερη εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλες τις υπουργικές διασκέψεις από το 2006 κι έπειτα, έχοντας διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις διακρατικές συνεργασίες και στην αναβάθμιση του αθλητισμού, αλλά και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Νιλς Νίγκαρντ.

«Μέσα από την ομόφωνη έγκριση των δύο ψηφισμάτων θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος. 

Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας Υπουργός, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους τους «για τη γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε», αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν τόσους μήνες για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η 16η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας που συγκλόνισαν την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία και τα οποία άπτονται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, ζήτημα που πραγματευόταν η Σύνοδος των Υπουργών.

Μίλησε για τις καταγγελίες της κ. Μπεκατώρου, για την προτροπή «Σπάστε τη Σιωπή» και τη δέσμευση της Πολιτείας για αμέριστη στήριξη, για τον διάλογο («Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση) που πραγματοποιήθηκε με τη βάση του αθλητισμού μας, τα ερασιτεχνικά σωματεία, για όσα ακολούθησαν σε άλλους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας πέραν του αθλητισμού και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που άμεσα θα υλοποιήσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σ' αυτή την κατεύθυνση: 

«Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.

Πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια, με τίτλο «Ο αθλητισμός στο Προσκήνιο» για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό. Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ