Στον κλοιό της κακοκαιρίας μπαίνει η χώρα-Σφοδρές χιονοπτώσεις πολικές θερμοκρασίες

Petite Perle 300×250

Σαρωτική θα είναι η επέλαση της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια», με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολικές θερμοκρασίες. Το ψύχος και η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα γίνουν αντιληπτά από την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ την Κυριακή και η Αττική θα μπει σε κλοιό χιονιά.

Μετεωρολόγοι εστιάζουν στην ένταση και τη διάρκεια, μιας εβδομάδας, αυτής της κακοκαιρίας.

Ραγδαία θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να έχει το Σάββατο από -4 έως 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα χιόνια αναμένεται να φτάσουν μέχρι την παραλία της πόλης.

Στα λευκά θα ντυθούν οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το Σαββατοκύριακο, τόσο οι πεδινές όσο και οι ορεινές, αφού οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι σφοδρές και να διαρκέσουν όλο το διήμερο.

Μεγάλη είναι η πιθανότητα χιονόστρωσης ακόμη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σίγουρο είναι ότι τα βόρεια προάστια της Αττικής θα ντυθούν στα λευκά.

Ο χιονιάς θα έρθει στην πρωτεύουσα αργά το απόγευμα της Κυριακής, με τι θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 2 – 7 βαθμούς, ωστόσο η ποσότητα του χιονιού που θα πέσει θα είναι τέτοια που θα το «στρώσει» γρήγορα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Προβλήματα από την κακοκαιρία θα αντιμετωπίσουν η Κρήτη, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Πάτρα και η Λαμία, με τις περιοχές αυτές να δέχονται μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης  η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου η κακοκαιρία επηρεάζει σημαντικά τα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή το «κύμα» της κακοκαιρίας θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας  από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Αναλυτικά η πρόσγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. 

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Θα παραμείνουν οι ισχυροί νοτιάδες έως 7 με 8 μποφόρ τοπικά και η αφρικανική σκόνη, από το απόγευμα όμως θα γυρίσουν σταδιακά σε βοριάδες, ενώ θα πέσει λίγο η θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια και θα σημειωθούν λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. 

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

– Χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος από το Σάββατο, που θα συνεχιστούν και στην υπόλοιπη χώρα από τη Δευτέρα

Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από το Σάββατο έως τη Δευτέρα της τάξεως των 15 βαθμών

-Επικράτηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

-Συνθήκες παγετού σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια

-Πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο από τη Δευτέρα τα 9 με 10 μποφόρ

Πολιτική Προστασία:  Στους πολίτες συστήνεται περιορισμός κάθε άσκοπης μετακίνησης

Μετά το πέρας της σύσκεψης για τον συντονισμό φορέων ενόψει της κακοκαιρίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:«Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό – ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι' αυτό έγινε μία ευρεία σύσκεψη, με τις Περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, εδώ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία. Θέλω να προσθέσω ότι αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί το φαινόμενο. Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε. Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι. Θα περάσει».Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τον κ.Χρυσοχοΐδη προς τους παριστάμενους η ανάγκη για αυξημένη Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία, ενώ τονίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.

kairos_kakokairia_mideia_xartis_simera

Ξεκίνησαν ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι καταιγίδες στα δυτικά, όπως καταγράφεται και στον χάρτη που ακολουθεί.  

kairos_kakokairia_mideia_kataigides_dytika_eidiseis_tora


Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σαββατοκύριακο, θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες έως 8 μποφόρ τοπικά το Σάββατο και έως 9 την Κυριακή και μαζί τους θα έρθει η πολική εισβολή από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η οποία θα ρίξει απότομα και κατά πολύ τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, έως και 15-17 βαθμούς κάτω από τις σημερινές και σε συνδυασμό με το χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία θα φέρει βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες, αλλά και πυκνά χιόνια σε όλα σχεδόν τα ορεινά – ημιορεινά κι ακόμα και σε πεδινές έως και παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας.

Tα περισσότερα χιόνια και οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο θα εντοπίζονται το Σάββατο κυρίως στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ θα έχουμε και ισχυρό παγετό και στα βόρεια ολικό.

Ο χιονιάς αυτός φαίνεται ότι θα κρατήσει για σχεδόν μια  εβδομάδα, ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα για χιόνια και μέσα στην Αθήνα.

kairos_kakokairia_mideia_savvatokiriako_kairos_tora_eidiseis_tora


Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο protothema.gr, ενημέρωσε πως από την Κυριακή το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα έρθουν από την κεντρική Στερεά προς τα νότια και θα επηρεάσουν Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο. «Από το βράδυ της Κυριακής και Δευτέρα πρωί, θα έχουμε χιόνια στα πεδινά της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουμε παγετό με θερμοκρασίες στα βόρεια ορεινά να αγγίζουν τους μείον 20, ενώ θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις από το Πήλιο και νοτιότερα. Στην Εύβοια, Σποράδες, Αττική, ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα είναι ευνοϊκοί στη μεταφορά υγρασίας από το Αιγαίο και θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σχεδόν μια εβδομάδα και για το λόγο αυτό «οι αγρότες να προετοιμαστούν και να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό. Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο. Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά). Προσοχή, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα. Ξέρω έχουμε μπροστά μας την πανδημία αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το πολικό ψύχος

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως «θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους -15 με -20 και τα χιόνια σε πόλεις και νησιά» ενώ υπογραμμίζεί ότι ίσως χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες  και στο νομό Αττικής. 

xionia_attiki
kairos_dionysos

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ