Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται καλύτερα

Όσο το παιδί κοιμάται, ο οργανισμός του αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό του σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό του.

Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, φαίνεται να αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας, επηρεάζοντας θετικά την ορμόνη της λεπτίνης, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης και παράλληλα αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξεκουράζεται επαρκώς και ότι έχει έναν ποιοτικό ύπνο. Για να βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται καλύτερα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται καλύτερα;

*Ενθαρρύνετε το παιδί να βγαίνει στον ήλιο

Το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό μας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μας) σε ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερο ύπνο τη νύχτα. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, το παιδί να βγαίνει στο πρωινό φως του ήλιου, για παράδειγμα να τρώει το πρωινό του στο μπαλκόνι.

*Διάβασμα στο γραφείο και όχι στο κρεβάτι

Ο διαχωρισμός μεταξύ διαβάσματος και ανάπαυσης θα βοηθήσει το παιδί να συνειδητοποιήσει πότε πρέπει να διαβάσει και πότε να κοιμηθεί.

*Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ο κιρκάδιος ρυθμός μας λειτουργεί σε συγκεκριμένα ωράρια, συμβαδίζοντας με τη δύση και την ανατολή του ήλιου. Αν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει, ορίστε μια συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη ώρα που θα πρέπει να πέφτει για ύπνο κάθε βράδυ, καθώς και μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάει κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

*Σωστές διατροφικές επιλογές

Το παιδί δεν πρέπει να πέφτει για ύπνο μόλις φάει αλλά ούτε και νηστικό. Φροντίστε να έχει το βραδινό του περίπου 2 ώρες προτού κοιμηθεί, καθώς και να αποφεύγει την κατανάλωση νερού προτού ξαπλώσει, ώστε να μη χρειαστεί να σηκωθεί για τουαλέτα, διακόπτοντας τον ύπνο του.

*Πρώτα χαλάρωση, μετά ύπνος

Ένα χλιαρό ντους, το διάβασμα ενός εξωσχολικού βιβλίου και μια ζεστή αγκαλιά βοηθούν το παιδί να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο. Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού στο φως της οθόνης πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να το κρατήσει ξύπνιο, δημιουργώντας του υπερένταση.

*Κάντε το να νιώσει ασφάλεια

Αν το μικρό σας φοβάται το σκοτάδι, βοηθήστε το να νιώσει ασφαλές, αφήνοντας αναμμένο ένα μικρό φωτάκι.

πηγή: www.vita.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ