«Έστω ένα κουτί γάλα»

Petite Perle 300×250

Ανάγκη για βοήθεια στο έργο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στον Κολυβά

Τρόφιμα, γάλατα, νωπά κρέατα, λάδι, φρούτα, λαχανικά και όλα όσα μπορούν να στηρίξουν το καθημερινό γεύμα μίας οικογένειας βρίσκονται στη λίστα των αναγκών που πρέπει να καλύψουν οι άνθρωποι που υπηρετούν με αγάπη και αφοσίωση τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στον Κολυβά.

Βρεθήκαμε στην περιοχή το περασμένο Σάββατο το απόγευμα και μόλις είχαν προσφερθεί από συμπολίτη μας, αντί μνημοσύνου, αρκετά είδη τροφίμων για το συσσίτιο που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια.

Η χαρά των Επιτρόπων και των κυριών που φροντίζουν το Ναό ήταν απερίγραπτη. Αμέσως μετά τον Εσπερινό, έπιασαν "δουλειά". Μια "δουλειά" που την έκαναν με ευχαρίστηση, αγάπη και χαμόγελα.

Μοίρασαν τα τρόφιμα σε 24 ίδιες τσάντες. Σε κάθε τσάντα μπήκαν από όλα τα είδη και μάλιστα οι Επίτροποι του Ναού ήταν ιδιαιτέρως προσεχτικοί για να βάλουν σε όλες τις τσάντες ισάξιες ποσότητες.
Σκοπός τους ένας και μοναδικός. Να μην στερηθεί καμία οικογένεια το φαγητό. Να δώσουν χαρά και να εξαλείψουν το άγχος της μητέρας που ψάχνει για ένα κουτί γάλα ή του ηλικιωμένου που δίνει τα περισσότερα χρήματα σε φάρμακα και λογαριασμούς.

Αφού τελείωσαν τη διαλογή των τροφίμων, ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα στις οικογένειες. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 24 οικογένειες περιμένουν την τσάντα του παπά-Κωστή Πετούση, πρωτεργάτη της ιδέας του συσσιτίου Αγίου Παντελεήμονα.

Η Δομή του συσσιτίου σήμερα εξυπηρετεί περίπου 70 ωφελούμενους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οικογένειες της διπλανής πόρτας με μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αδυνατούν τη συγκεκριμένη στιγμή να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά τους. Αλλά και μοναχικοί άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, στηρίζονται στη βοήθεια του Ιερού Ναού.
Να σημειώσουμε ότι οι 24 οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα από την Ενορία, δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια από άλλη δομή, ενώ οι ωφελούμενοι σταματούν να δέχονται τα τρόφιμα όταν οι συνθήκες διαβίωσης καλυτερέψουν.

«Όσοι καταφέρουν και σταθούν στα πόδια τους έρχονται και μου λένε πάτερ βρήκα δουλειά και μπορώ τώρα να ανταπεξέλθω. Βγάλε με από το πρόγραμμα να βάλεις κάποιον άλλο που έχει περισσότερο ανάγκη», αναφέρει στη "Φωνή του Μαλεβιζίου" ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κωστής Πετούσης.

Η μοναδική στο Μαλεβίζι

Η Ενορία του Αγίου Παντελεήμονα αξίζει να τονιστεί ότι είναι η μοναδική στην Επαρχία Μαλεβιζίου όπου πραγματοποιεί το συσσίτιο και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Έστω ένα κουτί γάλα, όπως μας λέει ο παπά – Κωστής.
«Στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ζητούν τη στήριξή μας. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε, αλλά και περαστικούς που χτυπούν την πόρτα του Ναού και ζητούν λίγα τρόφιμα. Τούτη τη δύσκολη ώρα, είναι η ώρα της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Δεν είναι η ώρα να συνεχίσουμε το χτίσιμο της νέας Εκκλησίας μας, ούτε να βάζουμε τα χρήματα της Εκκλησίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όταν δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. Το έργο μας είναι δύσκολο και τα έσοδά μας μηδενικά. Αλλά αυτός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας, να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη».

Το καλοκαίρι, όπως τονίζει ο παπά Κωστής, οι δωρεές ήταν πολύ περισσότερες από ότι είναι τώρα. Σε αυτό συνέβαλαν και τα κέντρα δεξιώσεων της περιοχής.

«Είχαμε μεγάλη στήριξη από τους Κουρήτες και τον Αρόλιθο. Όποτε είχαν μία εκδήλωση όπως γάμος και πάντα σε συνεννόηση με το ανδρόγυνο πρόσφεραν στην Ενορία μας τα τρόφιμα που περίσσευαν. Καθαρό κρέας. Όπως ήταν οι λαμαρίνες γεμάτες μας τις έφερναν. Αλλά και τα ξενοδοχεία μας βοήθησαν, τόσο του Μαλεβιζίου, όσο και του Ηρακλείου και της Χερσονήσου όταν έκλεισε η σεζόν μας έφεραν αρκετά τρόφιμα που είχαν περισσέψει. Αυτόν τον καιρό έχουμε βοήθεια και από το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου. Ο κ. Μανόλης, ο διευθυντής του σχολείου και η κ. Εύα όταν περισσέψει φαγητό που μοιράζουν στους μαθητές των σχολείων, μας το στέλνουν και προωθούνται την ίδια μέρα προς εκείνους που τα έχουν ανάγκη».

Ο παπά Πετούσης δεν ξεχνά ποτέ στην προσευχή του να συμπεριλάβει όλους αυτούς τους ευεργέτες και δωρητές που στηρίζουν το έργο του Ναού.

«Η ευγνωμοσύνη μου για όλους τους γνωστούς και άγνωστους που έχουν στηρίξει το έργο μας είναι μεγάλη. Τους ευχαριστώ και προσεύχομαι να τους χαρίσει ο Θεός την υγεία και την αγάπη».

Κλείνοντας, ο πάτερ θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Η κάθε προσφορά είναι σημαντική. Έστω κι ένα κουτί γάλα. Για να συνεχίσουμε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας».

  • Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου στις 12/02/2021

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ