Το μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Η «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου», η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, αποτελεί μια σημαντική ημέρα ενίσχυσης της παγκόσμιας συνεργατικής δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τον παιδικό καρκίνο, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και την έμπρακτη υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με καρκίνο, αλλά και των οικογενειών τους.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Στη χώρα μας περίπου 300 με 350 παιδιά και έφηβοι νοσούν κάθε χρόνο από νεοπλασματικά νοσήματα και λαμβάνουν φροντίδα, κατά κανόνα, σε μία από τις οκτώ Μονάδες Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας, μεταξύ αυτών και στην Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠαΓΝΗ.

Σε μήνυμα του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς επισημαίνει ότι, η Κλινική Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠαΓΝΗ, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και «είμαστε ευτυχείς που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς έχει επιδείξει σημαντική πορεία, επιτελώντας πολύτιμο έργο στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης των παιδιών και εφήβων με καρκίνο και των οικογενειών τους, εφαρμόζοντας όλα τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόληψη κατά του παιδικού καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση και η διασφάλιση της πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία, ιατρική φροντίδα και στήριξη από εξειδικευμένες μονάδες παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας αποτελούν τα πολύτιμα όπλα των παιδιών και των εφήβων στο ταξίδι τους προς την ίαση».

Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς αναφέρει, ότι, «η φετινή εκστρατεία για την καταπολέμηση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας αποσκοπεί στη διάχυση του μηνύματος ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί και ότι η καλύτερη επιβίωση μπορεί να επιτευχθεί. Όλες και όλοι μας μπορούμε να συστρατευτούμε για τη δημιουργία ενός εικονικού «Δέντρου Ζωής», στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αγάπης, κουράγιου, αισιοδοξίας, ελπίδας και τιμώντας τα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν με καρκίνο για το απαράμιλλο θάρρος και τη γενναιότητα που επιδεικνύουν. Ως Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε διαχρονικά τις δράσεις καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου, καθώς και το έργο της Κλινικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠαΓΝΗ. Από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου συμπορευόμαστε στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου και ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο χωρίς καρκίνο».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ