Εμμ. Συντυχάκης: "Mε το νομοσχέδιο εμπλουτίζεται η εφαρμογή του τρομονόμου στον Πολιτισμό"

Petite Perle 300×250

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς είναι αντίθετο με την κύρια κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οδηγίας που ενσωματώνει το σχέδιο νόμου, η οποία είναι η ολοσχερής εμπορευματοποίηση των οπτικοακουστικών μέσων για να ενισχυθεί η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και η θέση τους στον ανταγωνισμό με άλλα μονοπώλια.  Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα οπτικοακουστικά μέσα. 

Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καναλαρχών, αλλά είναι και βαθύτατα αντιδραστικό. Όπως τόνισε, «στο όνομα της υποκίνησης σε βία ή μίσος ή πρόκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα, έρχεται η οδηγία να απαγορεύσει στο διαδίκτυο την ανάρτηση κάθε έργου με προοδευτικό περιεχόμενο, επισείοντας βαριές ποινές φυλάκισης για τους καλλιτέχνες δημιουργούς του, ακόμα και για τους χρήστες που το αναρτούν. Με το πρόσχημα ότι μπαίνουν κανόνες, στην ουσία μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης λαϊκές ελευθερίες με τη φίμωση κάθε ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου, εξισώνοντάς τα με εκείνα που έχουν ρατσιστικό, σεξιστικό ή εθνικιστικό περιεχόμενο». 

Ακόμη, με το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι εμπλουτίζεται η εφαρμογή του τρομονόμου στον Πολιτισμό. Αυξάνει μάλιστα την προβλεπόμενη ποινή από τα τρία στα πέντε έτη για το αδίκημα της δημόσιας απειλής μέσω διαδικτύου που εντάχθηκε στους Ποινικούς Κώδικες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε στηρίξει τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία στην ΕΕ. 

Επισήμανε ότι η αναδιατύπωση συγκεκριμένων άρθρων, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση θορυβημένη από τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, είναι ελιγμοί που δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου, καθώς διατηρεί τη λογοκρισία.

Το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα των καλλιτεχνών και των μαζικών φορέων για απόσυρση της Οδηγίας, γιατί οι ρυθμίσεις δεν βάζουν τάχα κάποιους κανόνες όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την προστασία της ενημέρωσης, αλλά τελικά προστατεύουν τον ανταγωνισμό και επιβάλλουν γενικευμένη λογοκρισία για όποιον δεν είναι αρεστός στο σύστημα εξουσίας, πρόσθεσε. 

Όσον αφορά την ΕΡΤ, επισήμανε πως και οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι πάντα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ως φερέφωνο της κυβερνητικής εξουσίας και κατήγγειλε πως το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια είναι το μόνο κόμμα που έχει σταθερή εκπροσώπηση στα Μέσα Ενημέρωσης κάτω από το εκλογικό του ποσοστό, παρά την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων. 

Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση που με το νομοσχέδιο κάνει νέα «δωράκια» στους καναλάρχες, χαρίζοντας τα 3.450.000 από τα 3.500.000 ευρώ που πρέπει να δώσουν για την απόκτηση άδειας με το πρόσχημα της επένδυσης στον εκσυγχρονισμό των καναλιών τους. «Την ώρα που  τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα Μέσα Μεταφοράς στενάζουν από τις ελλείψεις, η κυβέρνηση αντί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, χαρίζει εκατομμύρια στους καναλάρχες», τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε την κυβέρνηση που, όπως και στην υπόθεση της πανδημίας, έτσι και τώρα με την κακοκαιρία προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, γιατί αυτό που θέλει είναι να θυσιάσει τις λαϊκές ανάγκες προς χάριν των επιχειρηματικών ομίλων, των καναλαρχών, των εφοπλιστών, του ΝΑΤΟ και όχι να καλύψει τις ανάγκες του λαού για προστασία της ζωής και της υγείας του.

Μ. Συντυχάκης στην Βουλή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ