Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό στην καρδιά του Αιγαίου

Petite Perle 300×250

Tο ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στέλνει η Άγκυρα στο Αιγαίο – Εκδόθηκε Navtex δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλοννήσου για το διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου για έρευνες

Τινάζει στον αέρα τη διαδικασία των διερευνητικών η Άγκυρα στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στη μέση του Αιγαίου. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία στη Σμύρνη εξέδωσε Navtex δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αλοννήσου για το διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου για έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».  

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP images

Η νέα πρόκληση έρχεται λίγο πριν την ελληνική πρόσκληση για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, που με τα έως τώρα δεδομένα προσδιορίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Πρόκειται για ακόμα μία παράνομη πράξη της Άγκυρας, που φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις της αλλά και την απόφαση της να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας μας όχι μόνο σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο κεντρικό Αιγαίο.  

Η κίνηση έκδοσης της παράνομης Navtex στην παρούσα φάση εκ των πραγμάτων δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών καθιστώντας την Τουρκία αφερέγγυα στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις της για αποχή από ενέργειες, που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη διπλωματική διαδικασία.

Στην περίπτωση δε, που τελικά υλοποιηθεί η αποστολή του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο τότε θα πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, που θα οδηγήσει σε νέα κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το καθεστώς Ερντογάν να επιλέγει να δοκιμάσει εκτός από τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και τα όρια ανοχής του διεθνούς παράγοντα και ειδικά της νέας διοίκησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ