ΜΑΛΕΒΙΖΙ: Μπάχαλο με τους χάρτες – Ως δασικές εμφανίζονται δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις

Petite Perle 300×250

Σε περιπέτειες και έξοδα μπαίνουν οι Δήμοι και οι ιδιώτες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ο δήμος Μαλεβιζίου είναι σε εγρήγορση, τα τηλέφωνα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων έχουν αρχίσει να χτυπούν με κατοίκους που δεν βλέπουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους και γενικώς επικρατεί μια μεγάλη αναταραχή.

Μια πρώτη γενική εκτίμηση είναι ότι ξαφνικά ο δήμος Μαλεβιζίου εμφανίζεται "πράσινος", και αυτή η πρώτη διαπίστωση έχει σηκώσει στο πόδι την δημοτική Αρχή, που θα ενεργοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ετοιμάσει τις τεκμηριωμένες απαντήσεις της, όπως ορίζει η διαδικασία. Για το θέμα το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης με τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, όπου τον ενημέρωσε για τα πρώτα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του και για τα πρώτα "λάθη", που εμφανίζονται ως προς τον χαρακτήρα των ακινήτων.

«Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στον δήμο Μαλεβιζίου, αλλά σε όλη την Κρήτη. Στην πρώτη συζήτηση που κάναμε με τον δήμαρχο, αναφέρθηκε ότι το θέμα αυτό πρέπει εκτός από τις ενέργειες που θα κάνουμε εμείς, να συζητηθεί στα κορυφαία όργανα της αυτοδιοίκησης, ΠΕΔ Κρήτης, ΚΕΔΕ, ενώ θέση πρέπει να πάρει και η Περιφέρεια Κρήτης, που κωφεύει», είπε συγκεκριμένα ο κ. Καλλέργης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιού, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις περιουσίες που περιήλθαν στην κατοχή των Κρητών με την αποχώρηση των Τούρκων, τα προσφυγικά κ.ο.κ.

«Δεκαετίες τώρα περιουσίες είναι στα χέρια οικογενειών, δεν μπορεί κανείς να έρθει και να κάνει πλιάτσικο στις ξένες περιουσίες», είπε αναφερόμενος και στα προβλήματα που προκύπτουν με τις ιδιωτικές περιουσίες.
«Είναι γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι πάρα πολλές εκτάσεις που είναι δημοτικές εμφανίζονται ως δασικές. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εκτιμήσεις αλλά να έχουμε στοιχεία συγκεκριμένα. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τους χάρτες, να γίνει αποτύπωση και τεκμηριώσει, για να μπορέσουμε να σας δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι χάρτες αναρτήθηκαν πριν λίγες ημέρες. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να προετοιμαστούμε καταλλήλως» είπε μιλώντας στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Αλμπαντάκης.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σύσταση ειδικών επιτροπών που θα αναλάβουν το έργο των εντάσεων οπότε και θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία για αυτή την σοβαρή υπόθεση.

Οι άμεσες ενέργειες

Από τον Δήμο θα οριστεί μια επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας, της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, και της διεύθυνσης των Οικονομικών Υπηρεσιών. Αποσπάσματα των δασικών χαρτών θα δοθούν στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων ενώ στην υπόθεση των δασικών χαρτών για τυχόν ενστάσεις θα εμπλακούν επίσης το τμήμα περιουσίας και η νομική υπηρεσία.

"Δάσος" η Τύλισος!

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει στη "Φωνή του Μαλεβιζίου", ένας παλιός αυτοδιοικητικός που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή τους.

Ο τέως δήμαρχος Τυλίσου, Σταύρος Χαλκιαδάκης μόλις είδε τον δασικό χάρτη για τον πρώην δήμο Τυλίσου, έτριβε τα μάτια του. Σύμφωνα με τον ίδιο 50.000 στρέμματα που είναι δημοτική περιουσία φαίνεται ως δασική!
Ο ίδιος έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τον οικισμό της Τυλίσου.

«Από τα περίπου 13 χιλιάδες στρέμματα που είναι δημοτική περιουσία, περισσότερα από 11 χιλιάδες στρέμματα εμφανίζονται ως δασικά. Οι μόνες περιοχές που εξαιρεί ο χάρτης είναι αυτές οι οποίες έχουν αποχαρακτηριστεί επίσημα», είπε ο κ. Χαλκιαδάκης, κατόπιν δικών του ενεργειών.

Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό για το αν αυτές οι αστοχίες κρύβουν από πίσω και άλλες σκοπιμότητες, που σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια στον χώρο της ενέργειες. «Αναρωτιέμαι αν όλες αυτές οι εκτάσεις που τώρα εμφανίζονται ως δασικές σχετίζονται με ενεργειακά σχέδια», είπε ο τέως δήμαρχος Τυλίσου, που είναι στη διάθεση του δήμου για ότι χρειαστεί.

Δασικές ακόμα και αποχαρακτηρισμένες περιοχές

Αν συμβαίνουν όλα αυτά με τις δημοτικές περιουσίες τι γίνεται με τις ιδιωτικές;
Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων είπαν στη Φωνή του Μαλεβιζίου, ότι κάτοικοι διαφορών περιοχών βλέπουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως δασικές. Οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και αναμένουν τις πρώτες ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Καλλέργης συμπλήρωσε ότι και αυτός γνωρίζει περιπτώσεις που ιδιωτικές περιουσίες και μάλιστα αποχαρακτηρισμένες προ 40 ετών με επίσημα στοιχεία εμφανίζονται ως δασικές, ακόμα και εκτάσεις που έχουν ενταχθεί επίσημα σε Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ)!

Η διαδικασία των ενστάσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο δασικός χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Ηράκλειου αναρτήθηκε στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο" (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx).

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική, ξεκινά την 12η Φεβρουαρίου και λήγει την 27η Μαΐου 2021. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την 16η Ιουνίου 2021.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.
Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα επί της αμφισβητούμενης δασικής, χορτολιβαδικής και βραχώδους ή πετρώδους έκτασης.

Ειδικά, κατά της παράληψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή Ο.Τ.Α. ή περιβαλλοντική οργάνωση ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.
Επίσης, για λόγους ενημέρωσης σύνδεσμος για τον αναρτημένο δασικό χάρτη βρίσκεται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.ypen.gov.gr) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (www.apdkritis.gov.gr).

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) που βρίσκεται στα γραφεία της Δ/νσης Δασών Ηρακλείου, στην οδό Παναγίας Μαλεβή (Δασικό Φυτώριο Φοινικιάς) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, τηλεφωνικά στους αριθμούς 2810264969, 2810264942 e-mail: [email protected] και στο τηλεφωνικό κέντρο 2810264940, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των αντιρρήσεων).

Τι συμβουλεύει το ΓΕΩΤΤΕ

Το ΓΕΩΩΤΕΕ με ανακοίνωση που έχει εκδώσει για το θέμα συμβουλεύει τους πολίτες να ενδιαφερθούν για τους δασικούς χάρτες και να απευθυνθούν σε κατάλληλους επαγγελματίες για βοήθεια.

«Οι Γεωτεχνικοί και ειδικότερα οι Δασολόγοι έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία και κατοχύρωση, ώστε να υποστηρίξουν εμπεριστατώμενα και με επιστημονικά δεδομένα τις αντιρρήσεις κάποιου πολίτη. Ένα από τα αντικείμενά τους είναι η "σύνταξη των δασικών χαρτών, η σύνταξη μελετών φωτοερμηνείας και τηλεπισκόπησης, καθώς και η χρησιμοποίηση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.) για το χαρακτηρισμό, διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων δασικού ενδιαφέροντος για επιστημονικούς, διοικητικούς, δικαστικούς, κτηματολογικούς ή άλλους σκοπούς".

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι Δασικοί Χάρτες προσδιορίζουν το χαρακτήρα της έκτασης και όχι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, καθίσταται σαφές ότι για να έχει έννοια η αντίρρηση επί του Δασικού Χάρτη, είναι αναγκαία η επιλογή Γεωτεχνικών και ειδικότερα της ειδικότητας του Δασολόγου ως Τεχνικών Συμβούλων στην κατάθεση αντίρρησης (ένστασης) κατά των Δασικών Χαρτών, εάν και εφόσον ο πολίτης επιλέξει την υποστήριξη από Τεχνικό Σύμβουλο.
Για την ορθότερη υποστήριξη και τεκμηρίωση της ένστασης, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την έκθεση αυτοψίας και φωτοερμηνείας από Δασολόγο, προκειμένου να στηρίξει πληρέστερα τις θέσεις του ενιστάμενου για τη διαχρονική εξέλιξη των φυτοκοινωνιών της εν λόγω έκτασης, για την οποία γίνεται η ένσταση».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Φωνή του Μαλεβιζίου" στις 12 Φεβρουαρίου 2021.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ