Το περιβαλλοντικό όφελος στην ατμόσφαιρα από τον κορωνοϊό

Petite Perle 300×250

Ο κορωνοϊός κάνει καλό στην υγεία του περιβάλλοντος. Χάρη στα lockdown που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του ιού παγκοσμίως εντοπίζεται πλέον λιγότερο όζον στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το όζον στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, δηλαδή στο στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται έως περίπου δέκα χιλιόμετρα από το έδαφος της Γης, μειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο κατά μέσο όρο κατά 7% την άνοιξη και το καλοκαίρι του περασμένου έτους, όπως προκύπτει από έρευνα της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD).

Μεταξύ άλλων, συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ οξειδίου του αζώτου και όζοντος. Στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, λιγότερο οξείδιο του αζώτου συνεπάγεται επίσης και λιγότερο όζον.

Δεδομένου ότι η χερσαία και εναέρια κυκλοφορία είναι μια σημαντική πηγή οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα, η μείωσή τους είχε ως αποτέλεσμα και την μείωση των παγκόσμιων εκπομπών οξειδίων του αζώτου, από μεν τις χερσαίες μεταφορές κατά περίπου 14%, από δε την εναέρια κυκλοφορία έως και 40%.

Στο βαυαρικό χωριό Χόενπάισενμπεργκ μετρήθηκε μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 (μετά από τα lokdown) τόσο λίγο όζον στην ελεύθερη τροπόσφαιρα όσο είχε να μετρηθεί από την μέτρηση του 1976.

Πηγή: skai.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ