Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ακόμη και τα εμβόλια με 60% αποτελεσματικότητα μας προστατεύουν

Petite Perle 300×250

Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια μας θωρακίζουν από τον κορωνοϊό, ενώ ακόμη και τα εμβόλια με 60% αποτελεσματικότητα, παρέχουν επαρκή προστασία. Αξίζει να τονιστεί, ότι ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ στη χώρα μας.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις, ακούστηκαν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με θέμα «Ο οδικός χάρτης για τον εμβολιασμό COVID-19».

Τη δημόσια συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε και τον καταλυτικό ρόλο της Ευρώπης στην έγκαιρη προμήθεια εμβολίων. Εκτίμησε πως η παραγωγή τους σύντομα θα είναι επαρκής, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η ζήτηση να περιοριστεί όσο θα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, συμφώνησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τη διαπραγματευτική δύναμή της με τις κοινές συμφωνίες με τις εταιρείες και αυτό ευνόησε κυρίως τις μικρές χώρες. Τέλος, προανήγγειλε τη δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού και την ταξινόμηση των ομάδων σε υψηλού και αυξημένου κινδύνου.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνη,ς έκανε μια χαρτογράφηση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε πως όσα έχουν ήδη πάρει άδεια κυκλοφορίας παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στις μέχρι σήμερα γνωστές μεταλλάξεις του ιού, παρόλα αυτά όλες σχεδόν οι εταιρίες βρίσκονται σε διαδικασία κλινικής επαναξιολογησής τους. Επισήμανε δε, πως ακόμη και τα εμβόλια με 60% αποτελεσματικότητα παρέχουν επαρκή προστασία, καθώς οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα παρουσιάσουν ηπιότερη κλινική συμπτωματολογία. Τέλος τόνισε την αξία της επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και ιατρού, καθώς ο τελευταίος είναι αρμόδιος να ενημερώνει για τον εμβολιασμό και τις προφυλάξεις, ακολουθώντας πάντοτε τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στα κριτήρια της προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων, καθώς ο περιορισμένος αριθμός εμβολίων υπαγορεύει αναπόφευκτα σε αυτή τη φάση την ιεράρχηση. Στη βάση αυτή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ασθενών με μεταμόσχευση, νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνο υπό αγωγή, σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα. Τέλος, επεσήμανε πως ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ στη χώρα μας.

Ο Γ' Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών, Γιώργος Καλαμίτσης, μίλησε για την επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη δημόσια υγεία και τον εμβολιασμό. Τόνισε πως μια τόσο μεγάλης έκτασης παρέμβαση δημόσιας υγείας, όπως ο μαζικός εμβολιασμός, οφείλει να γίνεται με σωστή ενημέρωση, με ενσυναίσθηση στις ανησυχίες και τα ερωτήματα των πολιτών, και πάντως όχι με επιβολή.

Με τη συγκεκριμένη ενημερωτική πρωτοβουλία, η Ένωση επιχείρησε να συμβάλει στο δημόσιο και επιστημονικό διάλογο και στην υπεύθυνη πληροφόρηση των πολιτών για το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πορεία των κλινικής έρευνας για την έγκριση νέων εμβολίων, τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και την ψυχρή αλυσίδα, καθώς και τα εμπόδια που ορθώνει η παραπληροφόρηση στην αποτελεσματικότητα της εθνικής στρατηγικής για την εμβολιαστική κάλυψη.

πηγή: www.cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ