Τα επόμενα 24ωρα κρίνουν την παράταση του lockdown

Petite Perle 300×250

Βρισκόμαστε στην «πλέον επικίνδυνη περίοδο», αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης

Το μήνυμα ότι η ήδη κλιμακούμενη πίεση προς το Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, πριν αποτυπωθεί η επίδραση του lockdown εκπέμπουν οι επιστήμονες, δείχνοντας εκ νέου προς το ενδεχόμενο παράτασης των αυστηρού «λουκέτου», αλλά αφήνοντας και «παράθυρο» αισιοδοξίας για την περίοδο του Πάσχα.   

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα πιεστούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ δεν απέκλεισε –αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων – το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν συνδρομή ιδιωτικών κλινικών με παροχή κλινών.

Ανέφερε δε ότι σε τρεις μέρες από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται αν αποδίδει το αυστηρότερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των ειδικών επιθυμεί παράταση του lockdown και μετά την 28η Φεβρουαρίου, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, όπως η επαναλειτουργία καταστημάτων με εποχικά είδη.

Σημείωσε ακόμη ότι το lockdown φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Ως προς το Πάσχα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχουν χαλαρότερα μέτρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

«Η πλέον επικίνδυνη περίοδος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί δείγμα από τα λύματα της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταγραφεί μείωση στο ιικό φορτίο, με φόντο την εφαρμογή των μέτρων.

Πάντως, ο κ. Θωμαΐδης διαμήνυσε ότι αυτή η περίοδος θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο, χαρακτηρίζοντας την πανδημία πολύπλοκο πρόβλημα σε πολλά επίπεδα: υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Φθάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Την εκτίμηση ότι στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Αττική, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί αποδίδουν έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.

Παρ' όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ