Έσκασε η «βόμβα» για τη χερσαία ζώνη των Λινοπεραμάτων

Petite Perle 300×250

Πως επηρεάζει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΗ, τον δήμο Μαλεβιζίου

«Εκεί που μας χρωστούσαν θα μας πάρουν και το βόδι!», αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με αφορμή το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού του Ηρακλείου, που αφορά άμεσα και τον δήμο Μαλεβιζίου.

Η εμπλοκή του είναι στην χερσαία ζώνη των Λινoπεραμάτων που ανήκει στον ΟΛΗ, μια έκταση με συνολικό εµβαδό 38.486,24 m2 .

Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές σε όλες τις κυβερνήσεις  έθεταν το  ζήτημα της απόδοση των τελών ελλιμενισμού στον κόλπο των Λινοπεραμάτων και την απόδοση της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στην περιοχή, είτε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, είτε στον Δήμο Μαλεβιζίου.  

Από τη διαχείριση προκύπτουν ετησίως 550.000 ευρώ τέλη ελλιμενισμού από τα δεξαμενόπλοια που κάνουν χρήση των αγκυροβολίων στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου.

Την ίδια ώρα ο Δήμος  επιβαρύνεται περιβαλλοντικά από τις βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του και η περιοχή  δεν λαμβάνει  ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τώρα που όλα δείχνουν ότι ο ΟΛΗ ιδιωτικοποιείται, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση, αυτή της διεκδίκησης της χερσαίας ζώνης αλλά και του ξεκαθαρίσματος με το καθεστώς του λιμανιού της Παντάνασσας που ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Ο  δήμαρχος Μαλεβιζίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη ανέφερε τις επαφές που έχουν γίνει με τον ΟΛΗ το τελευταίο διάστημα για όλα αυτά τα ζητήματα.

Είπε ότι είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των νομικών ζητημάτων για τις αρμοδιότητες επί του λιμένα της Παντάνασσας σε συνεργασία και με τον τέως δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη, αλλά και άλλα πρόσωπα που είχαν διαχειριστεί στο παρελθόν τις συμφωνίες αυτές, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ξεκάθαρα ο Δήμος Μαλεβιζίου και δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση, και το θέμα της ανταπόδοσης από τα τέλη ελλιμενισμού.

Για όλα αυτά τα ζητήματα θα υπάρχει ειδική ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων και του προέδρους της Ροδιάς σε σύντομο χρονικό διάστημα.   

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ