Ηράκλειο: Εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό ζητούν «χείρα βοηθείας» από κοινωνικές δομές

Petite Perle 300×250

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού για τους εργαζομένους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού στο Ηράκλειο1.500 εργαζόμενοι από τον κλάδο της εστίασης έχουν μείνει χωρίς δουλεία, εκ των οποίων πολλοί αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, καθώς δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα και απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης.

«Έχουν βρεθεί πολλά σπίτια με μεγάλη μείωση του οικονομικού προϋπολογισμού αλλά και σπίτια με μηδενικό εισόδημα, υπάρχουν κλήσεις διαρκώς στο σωματείο μας για το τι θα γίνει. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, πιέζουν και συνάδελφοι που παίρνουν τα 534 ευρώ σαν έκτακτο βοήθημα, που αρχικά ήταν έκτακτο αλλά δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των εργαζόμενων που δεν είναι στα 500 ευρώ το μήνα. Πολλές οικογένειες έχουν προβλήματα και τους οδηγούμε στις δομές του δήμου Ηρακλείου. Το Νοέμβριο μπήκαν στο ταμείο ανεργίας 24.000 εργαζόμενοι και το Δεκέμβριο 12.000 στην Κρήτη. Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα είναι η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης.

Ο ίδιος προχώρησε σε μια απίστευτη καταγγελία, λέγοντας πως εργαζόμενοι στα καταστήματα επισιτισμού που παραμένουν ανοιχτά, απειλούνται από τους εργοδότες τους με απολύσεις σε περίπτωση που «βγει στο φως» ότι δουλεύουν ενώ βρίσκονται σε αναστολή.

«Η εποχή που διανύουμε είναι σκοτεινή. Υπάρχουν τα νομικά κενά που όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί τον εργαζόμενο μπορεί να το κάνει, αυτό είναι το πρόβλημα με τις αναστολές. Τους έβαζαν να δουλεύουν και στο τέλος του μήνα δήλωναν αναστολή και απειλούνταν με απόλυση αν μιλούσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πλέον μετά το φαινόμενο αυτό, έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι αναστολές προδηλώνονται και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στη διάρκεια ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, τότε ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος με «τσουχτερό» πρόστιμο.

Πηγή: creta24.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ