Αυξήθηκαν οι ασθενείς στην κλινική COVID του ΠΑΓΝΗ – «Προσοχή για τις επόμενες 10 ημέρες»

Petite Perle 300×250

Τα στοιχεία των νοσηλειών «θετικών» ασθενών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, παρουσίασε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA , ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης, το ευχάριστο είναι ότι η ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν δέχεται πίεση καθώς αυτή τη στιγμή νοσηλεύει δύο ασθενείς, όμως διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι στην κλινική COVID«Στις 19 του μήνα είχαμε 10 νοσηλευόμενους και σήμερα έχουμε 17. Η κατάσταση των ασθενών είναι ικανοποιητική, δεν είναι βαριά να μας βάζει σε ανησυχία ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στην ΜΕΘ και αυτό είναι πολύ καλό».

Το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη. «Πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να προσέχουμε και να μην παραβαίνουμε κανόνες και οδηγίες που δίδονται από τους ειδικούς».  

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, η κίνηση των ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου δεν είναι «τραγικά μεγάλη»«Το γεγονός που παίζει σημασία, είναι ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα. Κάτι που οδηγεί στη νοσηλεία πολλών εξ ' αυτών. Ορισμένα κρίνονται από τους ιατρούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και πάνε σε κατ' οίκον περιορισμό με τις οδηγίες που πρέπει και όσοι χρειάζονται νοσηλεία μένουν στο νοσοκομείο. Περίπου οι μισοί θετικοί νοσηλεύονται». 

Έτοιμο το plan b στο ΠΑΓΝΗ 

Τον περασμένο Νοέμβριο στο νοσοκομείο νοσηλευόταν 11 ασθενείς στην ΜΕΘ. «Αυτό ήταν το μάξιμουμ και τώρα νοσηλεύουμε δύο. Έχουμε μια τεράστια δυνατότητα τώρα όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει αυτό. Υπάρχει plan b, το έχουμε εφαρμόσει και αν χρειαστεί θα το κάνουμε και τώρα». 

Αύριο στο νοσοκομείο θα φτάσει ένα κλιμάκιο από την Αθήνα, ώστε να αρχίσει σιγά – σιγά η παράδοση της νέας ΜΕΘ από την δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Δεν νομίζω ότι θα κρατήσει πολλές μέρες η διαδικασία. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, υπάρχει η ανακαίνιση της ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα 27 κρεβάτια. Πιστεύω θα είμαστε σε θέση να τα λειτουργήσουμε μέσα Απριλίου, όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα πάνε οι εργασίες στην παλαιά μονάδα. Η καινούρια θα είναι έτοιμη μέχρι τέλος του μήνα και αν δεν είχαμε τις εργασίες στην ήδη λειτουργούσα μονάδα, τέλος του μήνα θα είχαμε 27 κρεβάτια σε λειτουργία».

Τέλος, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως δεν τον ανησυχεί η επιδημιολογική εικόνα του νησιού όμως σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ίδια με εκείνη που είδαμε πριν από δέκα ημέρες, όπου τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. «Αν προσέξουμε τις επόμενες 10 ημέρες θα ξεπεράσουμε και αυτό το στάδιο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». 

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ