ΗΠΑ: Ανυσηχία για μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη

Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με αυτή που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική και καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη Νέα Υόρκη όπως ανέφεραν ερευνητές. 

Η νέα μετάλλαξη, γνωστή ως Β.1.526, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δείγματα που συλλέχθηκαν στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο και πλέον στα μέσα Φεβρουαρίου αντιπροσώπευαν περίπου το 12% των περιπτώσεων, σύμφωνα με του επιστήμονες του Κολλγείου Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Columbia Vagelos.

Η μετάλλαξη περιγράφεται επίσης σε έρευνα που δημοσιεύθηκε online αυτή την εβδομάδα από το California Institute of Technology.

Καμία μελέτη δεν έχει αναθεωρηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Οι ερευνητές του Columbia ανέφεραν ότι μια ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων στην κοινή βάση δεδομένων, δεν έδειξε κάποια υψηλή επικράτηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία στα δείγματα από τη Νέα Υόρκη και τις γύρω περιοχές.

«Αντ 'αυτού, βρήκαμε υψηλούς αριθμούς αυτής της τοπικής παραλλαγής», δήλωσε  η Δρ Anne-Catrin Uhlemann, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Columbia.

Η μελέτη των ερευνητών του συγκεκριμένου πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η B.1.526 μοιράζεται ορισμένα ανησυχητικά χαρακτηριστικά με την B.1.351, την μετάλλαξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την P.1., που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα νέα στελέχη είναι πιο ανθεκτικά σε ορισμένα υπάρχοντα εμβόλια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κύρια ανησυχία τους είναι μια αλλαγή σε μια περιοχή της πρωτεΐνης του ιού, που ονομάζεται E484K, η οποία υπάρχει και στις τρεις μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη στην E484K πιστεύεται ότι εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον ιό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια για την Covid-19 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα εξακολουθούν να είναι πιθανό να εξουδετερώσουν τον ιό και να προστατεύσουν από σοβαρή νόσηση που προκαλούνται ακόμη και από μεταλλάξεις το ιού.

Οι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη ενισχυμένων εμβολίων για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ