Ματίνα Παγώνη: "Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό, δεν θα έχουμε ανοσία"

Αντίθετη εμφανίζεται η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στις χθεσινές δηλώσεις της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασίας Κοτανίδου, ότι ελπίζουμε ότι η πορεία των εμβολιασμών θα μας επιτρέψει να κάνουμε φέτος Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας.

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας μας στην πανδημία και την άρση των περιορισμών και κυρίως του μέτρου της μετακίνησης από νομό σε νομό, άνοιξε χθες με τη δήλωση της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασίας Κοτανίδου.ADVERTISING

Αναφερόμενη στην κόπωση της κοινωνίας και την κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα και τον εγκλεισμό στο σπίτι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το όπλο του εμβολιασμού "πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ήλιου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πορεία των εμβολιασμών δεν είναι τέτοια που θα μας επιτρέψει να κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό, απαντά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και παθολογόλος – λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη:

"Φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Γιατί δεν θα έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί για να έχουμε ανοσία 60%. Είναι πολύ απλό. Η σχετική ανοσία στο 60% δεν θα έχει επιτευχθεί μέχρι τις αρχές Μαϊού που έχουμε Πάσχα", δήλωσε στο iatropedia.gr.

Αισιόδοξοι και οι: Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους

Ωστόσο, απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση την περασμένη Δευτέρα, για τον αν θα καταφέρουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι η ανοσία του πληθυσμού, που θα απελευθερώσει τις μετακινήσεις θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και τη φυσική ανοσία που θα έχει αποκτήσει μέχρι τότε ο πληθυσμός:

"Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι άμα κανείς αθροίσει αυτούς τους τρεις παράγοντες, η ελευθερία που επιζητείται για τις μετακινήσεις για την πιο άνετη ζωή, χωρίς τους πολλούς περιορισμούς, θα ισχύσει, αλλά τηρουμένων πάντα των κλασικών τρόπων προστασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του στο ίδιο ερώτημα εμφανίστηκε αισιόδοξος και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

"Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι θα μπουν και άλλες εταιρείες που θα έχουν καταφέρει να πάρουν την έγκριση από τον EMA. Χαρακτηριστικά αναφέρω την Johnson & Johnson. Άρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός τον Απρίλιο, για να φτάσουμε στο Πάσχα σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας, ειδικά των ομάδων εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τον κορονοϊό", τόνισε.

Παγώνη: "Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 60% ανοσία – Θα επιτευχθεί στις 20 Ιουνίου"

Το 60% της ανοσίας δεν θα επιτευχθεί πριν από τον Ιούνιο, απαντά η κα. Ματίνα Παγώνη:

"Αυτό το ποσοστό του 60% που είναι και το ασφαλές για τις μετακινήσεις μας και την κινητικότητα του πληθυσμού, θα το φτάσουμε κατά τις 20 Ιουνίου. Εκεί περίπου θα είναι, αν υπολογίσει κανείς τα εμβόλια που θα έχουν γίνει και μόνο αν έρθουν κιόλας οι παρτίδες που έχουν υποσχεθεί οι εταιρείες, όπως έχουν πει. Προχωράνε μεν οι εμβολιασμοί, αλλά θέλει να επιταχυνθούν κι άλλο για να μπορέσει να προχωρήσει η κοινωνία. Και πάντα εξαρτάται από τα εμβόλια που θα στείλουν οι εταιρείες. Δεν είδατε και χθες δηλώσεις; Πάλι η AstraZeneca ανακοίνωσε μειώσεις. Άρα από τις εταιρείες εξαρτώνται όλα. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για να απελευθερωθούμε", καταλήγει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ