Προσεχώς πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet για όλα τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ-Οι νέες πληρωμές

Petite Perle 300×250

Στην ψηφιοποίηση και την ενοποίηση όλων των συστημάτων παροχής επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ προχωράει η κυβέρνηση. Ειδικότερα σχεδιάζεται η σχετική πλατφόρμα να είναι τέτοια ώστε ο πολίτης να μπορεί εύκολα να ανεβάζει μόνο εκείνα τα έγγραφα που χρειάζεται. Όπως και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του πολίτη.

Πέρα όμως από τη σημαντική διευκόλυνση του πολίτη ως προς την κατάθεση της αίτησης, αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική όσον αφορά και το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων. Πλέον οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με στοίβες χαρτιών, αλλά θα έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας, ώστε να αξιολογούν με ταχύτητα και ακρίβεια αν ο ενδιαφερόμενος είναι πράγματι δικαιούχος του επιδόματος και αυτό να του καταβάλλεται άμεσα.

Ενιαία φόρμα αίτησης για το σύνολο των επιδομάτων προβλέπει και η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναφέρεται η ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών, Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση (και όχι σε επίπεδο Δήμων).

Η δράση περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).

Έκθεση Πισσαρίδη

Κάτι τέτοιο εξάλλου περιέγραφε και η έκθεση Πισσαρίδη σημειώνοντας ότι το υπάρχον σύστημα είναι κατακερματισμένο και δεν υπάρχει ενιαία πλατφόρμα για τον έλεγχο των δικαιούχων και των ποσών συνολικά που λαμβάνουν.

Σε κάθε επίδομα αντιστοιχεί μια διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ αυτές σπάνια διαλειτουργούν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών. Σύμφωνα με την έκθεση με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνεται ο δημόσιος έλεγχος, σχετικά με το αν οι λαμβάνοντες τα επιδόματα πράγματι τα δικαιούνται, αλλά και η αξιολόγηση του συστήματος, αν τα επιδόματα πράγματι καλύπτουν τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ψηφιακή καταγραφή υπάρχει μόνο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα επιδόματα δεν υπάρχει ψηφιακή πλατφόρμα και δεν υπάρχει βάση δεδομένων ακόμη και για το βασικότερο επίδομα, το επίδομα παιδιού.

Πληρωμές

Από σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι πληρωμές επιδομάτων ΟΠΕΚΑ για συνολικά 872.727 δικαιούχους. Αναλυτικότερα από σήμερα πληρώνονται:

– Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα – 68.7 εκ. ευρώ σε 168.800 δικαιούχους

 -Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – 58.1 εκ.ευρώ σε 266.495 δικαιούχους

– Επίδομα Στέγασης – 32.4 εκ. ευρώ σε 265.368 δικαιούχους

– Επίδομα Γέννησης – 12.7 εκ.ευρώ σε 12.660 δικαιούχους

– Επίδομα ανασφάλιστων Υπερηλίκων- 11.3 εκατ. ευρώ σε 35.101 δικαιούχους. Σημειώνεται ότι στους δικαιούχους περιλαμβάνονται τόσο το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων όσο και η σύνταξη ανασφάλιστων Υπερηλίκων του ν. 1296/1982

– Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής – 237.000 ευρώ σε 944 δικαιούχους

– Ενίσχυση σε οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών – 1.46εκ. ευρώ σε 2.923 δικαιούχους

– Επίδομα Ομογενών Προσφύγων- 240.000 ευρώ σε 6.826 δικαιούχους

– Συνεισφορά του Δημοσίου στα δάνεια του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ – 25.7 εκατ. ευρώ σε 110.000 δικαιούχους

– Συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια για την προστασία της κύριας κατοικίας στο πλαίσιο του άρθρου 76 ν.4605/2019(Α'52)- 255.761 ευρώ σε 3.455 δικαιούχους

– Έξοδα κηδείας ανασφάλιστων – 123.000 ευρώ σε 155 δικαιούχους

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ