Σαπίζουν τα αγροτικά προϊόντα στα λιμάνια της Κρήτης – Ζητούν "Πλοίο Ασφαλείας" οι αγρότες

Σαπίζουν τα προϊόντα της Κρήτης που μένουν για τρίτη ημέρα στα λιμάνια, λόγω της απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων, τα οποία ανανέωσαν για ένα ακόμη 24ωρο την πανελλαδική τους απεργία.

Πρόκειται για ευπαθή κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια τα οποία, μετά τη δεύτερη ημέρα μακριά από το χωράφι, αρχίζουν να σαπίζουν και την τέταρτη ημέρα απορρίπτονται.

Οι παραγωγοί των θερμοκηπιακών κηπευτικών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, εκπέμπουν σήμα κινδύνου βλέποντας τα προϊόντα τους να παραμένουν στα συσκευαστήρια ή να σαπίζουν στα φορτηγά που έχουν ακινητοποιηθεί στα λιμάνια.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νησιού ζητούν την πολιτική τους παρέμβαση, προκειμένου να "απεγκλωβιστουν" από την επώδυνη αυτή κατάσταση" και ζητούν την προσφυγή στο μέτρο του "Πλοίου Ασφάλειας", πρόνοια του άρθρου 26 της νομοθεσίας, όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 26: Πλοίο Ασφαλείας

1. Θεσπίζεται υποχρέωση εξασφάλισης ελάχιστης επικοινωνίας των νήσων μέσω ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όταν για οποιοδήποτε λόγο υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων.

2. Το πρόγραμμα δρομολογίων ελάχιστης επικοινωνίας ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή, εν όλω ή εν μέρει, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία διαπιστώνεται η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων και αιτιολογείται η προσφυγή στο μέτρο αυτό. Η ως άνω απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιείται στις αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων–ναυτικών και επιδίδεται στους πλοιάρχους των κατά περίπτωση πλοίων. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα πληρώματα των υποδειχθέντων πλοίων υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την εκτέλεση των αντίστοιχων δρομολογίων. Η απόφαση αυτή δεν θεμελιώνει ουδεμία αξίωση αστικής φύσεως κατά του Δημοσίου.

3. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δύναται να αποφασίζει την εκτέλεση έκτακτου μεμονωμένου δρομολογίου πλοίου ασφαλείας, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας υγείας ή κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών.

4. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται κυρώσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υλοποίησης της ελάχιστης επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες, με τις οποίες αυτή συνδέεται με τακτικά δρομολόγια.

Αναλυτικά το υπόμνημα των αγροτικών συλλόγων:

«Σε συνέχεια των πολλαπλών επαφών μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις αναφορικά με τον αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και Ευρώπη.

Το θέμα απασχολεί διαχρονικά την αγροτική Κρήτη, δυστυχώς με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τα ευπαθή κηπευτικά προϊόντα, κ.α.

Διακυβεύονται σημαντικές οικονομικές συμφωνίες αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Πολύτιμα συμβόλαια πώλησης αγροτικών προϊόντων, που αποκτήθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάνονται ακαριαία.

Η εξομάλυνση της αγοράς έπειτα από τέτοια γεγονότα απαιτεί χρόνο με αβέβαιο αποτέλεσμα, χάνοντας κυρίως την αξιοπιστία της εμπορικής – αγροτικής δραστηριότητας. Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας covid-19, είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε για την δυνατότητα ή όχι να συνεχίσει να καλύπτεται η εφοδιαστική αλυσίδα από αγροτικά προϊόντα, καθώς επίσης και αν τέτοιες κινήσεις αποκλεισμού εμπίπτουν στους γενικότερους κανόνες διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που διανύουμε ως χώρα.

Το θέμα επίσης, μας έχει απασχολήσει σε συνομιλίες μας με τον υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Πλακιωτάκη τους τελευταίους 6 μήνες, λαμβάνοντας ως μοναδική απάντηση την δέσμευση του ως πολιτικό προϊστάμενο, ότι δεν θα προκύψει ΞΑΝΑ το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν την έως τώρα δέσμευση του Υπουργού.

Σας καλούμε, με προσωπική σας παρέμβαση,να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση επίλυση του θέματος ώστε να απεγκλωβιστεί ολόκληρη η Κρήτη από αυτήν την επώδυνη κατάσταση, αναλαμβάνοντας έκαστος τις ευθύνες που του αναλογούν.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε και να δημοσιοποιήσετε τις ενέργειες σας».

Εκ των Δ.Σ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ