Χάρης Μαμουλάκης: Επιστροφή στο αμαρτωλό παρελθόν των δημόσιων συμβάσεων (video)

Ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις Δημόσιες Συμβάσεις, με τον αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη να είναι ο Εισηγητής από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην πρώτη τοποθέτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέδειξε ένα προς ένα τα σημεία του νομοσχεδίου που οδηγούν ξανά τις δημόσιες συμβάσεις σε περιβάλλον αδιαφάνειας, στη διευκόλυνση των διαδικασιών κατάτμησης των έργων, στη δημιουργία τραστ που θα ενισχύσουν το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των πολλών μικρών εταιρειών και των λίγων μεγάλων και ισχυρών, καθώς στα πολλά «παραθυράκια» για σωρεία απευθείας αναθέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο ότι και η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, άσκησε κριτική σε επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενώ τόνισε και την ασυμβατότητα διατάξεων, με το Ενωσιακό Δίκαιο.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη ομιλία, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταβάλλεται μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση της ΝΔ – και μάλιστα με ένα πολύ έντονο, επίπλαστο κατά την άποψη μας επικοινωνιακό περίβλημα – αυτή η τροποποίηση μιας Κοινοτικής Οδηγίας, που έγινε νόμος του κράτους με τον Ν. 4412 τον Αύγουστο του 2016, να διαφανεί ως ένας γρήγορος και βίαιος επιταχυντής των διαδικασιών, δήθεν προς όφελος της απορροφητικότητας. Θεωρούμε, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε και αναλύουμε, ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, πλείστων καθυστερήσεων και αδράνειας, που τελικά θα ζημιώσουν το Ελληνικό Δημόσιο. Όχι μόνο γιατί μπορεί να κατασπαταληθούν πόροι, αλλά κυρίως, γιατί θα παγώσει η αγορά, ειδικά στο – εξαιρετικά κρίσιμο λόγω συγκυρίας – μεσοδιάστημα. Μέχρι δηλαδή να αντιληφθούν οι εμπλεκόμενοι τη νέα νομοθεσία και να υπάρξουν οι απαραίτητες, πλήθος φοβούμαι τον αριθμό, Υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι, που θα συγκεκριμενοποιούν και θα διαλευκάνουν κάθε περίπτωση. Αυτή η εικόνα που διαμορφώνεται, θεωρούμε ότι δεν βοηθάει. Καθυστερεί και εμφιλοχωρεί μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους για τους δημόσιους πόρους. Με αυτό το νομοσχέδιο, επί της ουσίας, η Κυβέρνηση γκρεμίζει όσα χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας γυρίζει στο παρελθόν».

Η συζήτηση για το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» συνεχίζεται στη Βουλή.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ