Διερευνητικές επαφές: Τα μηνύματα της Αθήνας εν μέσω τουρκικών απειλών

Petite Perle 300×250

Με το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, «Τσεσμέ», να επιστρέφει στην προκλητική ρότα του, και την Άγκυρα να κλιμακώνει συνεχώς τη ρητορική των απειλών, η Αθήνα επιχειρεί με στοχευμένα μηνύματα θέτει τους συμμάχους προ των ευθυνών τους.

Η ελληνική θέση αποτυπώθηκε με ευκρίνεια στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του, υπενθύμισε προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η συνεργασία των δυο θεσμών, περιλαμβάνει και την αυτονόητη αρχή της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ. Αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού», ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας από του βήματος της Βουλής.

Στον αντίποδα η Άγκυρα μαζί με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ενεργοποιεί την τακτική του γκριζαρίσματος με υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά Οινουσσών και Αγαθονήσι, με τα τουρκικά μαχητικά να αναχαιτίζονται από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Οι απειλές Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μάλιστα, δεν επανέλαβε μόνο το ανυπόστατο κατηγορητήριο για την δήθεν παρενόχληση του Τσεσμέ, από ελληνικά μαχητικά, αλλά εκστόμισε για μία ακόμη φορά κεκαλυμμένες απειλές.

Επιχείρησε δε να αντιστρέψει την τουρκική ανησυχία για τις πρωτοβουλίες της Αθήνας, για ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, από διμερές σε ευρω-τουρκικό και αμερικανο-τουρκικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία. Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα» υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Δικλείδα εκτόνωσης» ο διάλογος, όχι λύση

Ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα των απειλών, η ελληνική διπλωματία αναμένει την απάντηση της Άγκυρας στην πρόσκληση για τις διερευνητικές συνομιλίες που θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα: «Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος (σ.σ. γύρος διερευνητικών επαφών). Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε παρέμβαση του στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε αιχμηρά: «Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια. Ιδίως, όταν αυτά συνίστανται σε εδραιωμένες αναθεωρητικές/επεκτατικές πολιτικές επιλογές μιας πλευράς, οι οποίες προσκρούουν στη στέρεη αποφασιστικότητα μη απεμπόλησης κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων της άλλης».

Εξέφρασε μάλιστα την απαισιοδοξία του αναφορικά με την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου: «Αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου θα ήμουν, εάν είχαμε κοινό νομικό πλαίσιο αναφοράς, δηλαδή τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας με την προσχώρηση της Τουρκίας σε αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Παράλληλα, η Αθήνα «επενδύει» στη λειτουργία των απευθείας διπλωματικών διαύλων με όλους τους παίκτες στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο Νίκος Δένδιας την Παρασκευή, και μετά τις διαδοχικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαμέχ Σούκρι μπαίνουν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο προβληματισμός για τον αιγυπτιακό χάρτη

Όμως την ίδια ώρα προκαλεί προβληματισμό η σχεδίαση των οικοπέδων σε διαγωνισμό που προκήρυξε η Αιγυπτιακή Εταιρεία Πετρελαίων στη Μεσόγειο. Από την ανάλυση που γίνεται ενώ εφαρμόζουν απολύτως την γραμμή οριοθέτησης της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ένα εκ των οικοπέδων που εκτείνεται ανατολικά της ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης εμφανίζεται να ακολουθεί τη μέση γραμμή που προτείνει η Τουρκία για οριοθέτηση με την Αίγυπτο, παρακάμπτοντας την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Πηγή: cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ