Φρίκη: 19 στους 20 βιασμούς δεν καταγγέλλονται ποτέ

Petite Perle 300×250

Νήπιο δύο ετών το νεαρότερο θύμα στην Ελλάδα

Δραματικά στοιχεία για την κατάσταση γύρω από τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας στην Ελλάδα ακούστηκαν την Παρασκευή στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη. Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε ο Άγγελος Τσιγκρής, έμπειρος εγκληματολόγος και νυν βουλευτής Αχαΐας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ελάχιστοι βιασμοί καταγγέλλονται από τα θύματά τους:

"Από αυτά τα εγκλήματα καταγγέλλεται το 6%. Το έχουμε αποδείξει και μέσω έρευνας, ότι 270 καταγγέλλονται πανελλαδικά, στην πραγματικότητα όμως είναι περίπου 4.500. Και καταδικάζονται τελικά περίπου οι 9 στους 270. Τα θύματα σεξουαλικής βίας είναι κατά 95% γυναίκες. Και όσο μικραίνει η ηλικία, τόσο οι συνέπειες στην ψυχολογία του είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες. Έχουμε θύματα σεξουαλικής βίας 12 και 11 ετών. Το μικρότερο σε ηλικία παιδί που έχει φτάσει σε δίκη σε μικτό ορκωτό δικαστήριο στην Ελλάδα ήταν 2 ετών. Και ο βιαστής είχε βιάσει 23 παιδιά συνολικά, καταδικάστηκε και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή 25 ετών γιατί δεν μπορεί να επιβάλει παραπάνω.

Στην Κρήτη, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020, καταγγέλθηκαν στην αστυνομία 20 βιασμοί και 345 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο κ. Τσιγκρής επισήμανε ότι ο βιασμός, ιδιαίτερα όσον αφορά ανήλικους, είναι ένα έγκλημα που αφήνει ανεξίτηλα τραύματα για όλη τη ζωή του θύματος:

"Έχω ζητήσει η ποινή για τον βιασμό ανηλίκου να εξισωθεί με την ανθρωποκτονία. Εκεί το θύμα πεθαίνει μια φορά. Στον βιασμό ανηλίκου, το παιδί πεθαίνει κάθε μέρα για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ένα παιδάκι που θα πρέπει να φοράει πάνες για όλη τη ζωή του ή δεν θα μπορεί να τεκνοποιήσει επειδή θα έχουν καταστραφεί τα γεννητικά του όργανα, θα υποφέρει μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Είναι απίστευτα δραματικές οι συνέπειες για τα παιδιά, ανεπούλωτες και αξεπέραστες. Υπάρχουν δύο παράγραφοι, ο απλός βιασμός, όπου το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει μέχρι 15 χρόνια και ο ομαδικός βιασμός που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να επαυξήσει την ποινή. Θα πρέπει να προσθέσουμε μια τρίτη παράγραφο που να λέει ότι αν το θύμα του βιασμού είναι κάτω των 12 ετών, τότε ισόβια κάθειρξη."

Ο έμπειρος εγκληματολόγος τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή και στον χειρισμό των εγκλημάτων αυτών από την προανάκριση ως τη δίκη:

"Δεν διδάσκεται πουθενά, μάθημα σεξουαλικών εγκλημάτων. Και πρέπει να διδάσκεται, γιατί δεν είναι ίδια με τα άλλα εγκλήματα. Στα κλασικά εγκλήματα, πάντα φταίει ο δράστης και το θύμα δεν φέρει ευθύνη. Στα σεξουαλικά όμως, στο δικαστήριο πολλές φορές οι υποθέσεις διαστρέφονται τόσο που προσπαθούμε να αποδείξουμε την αθωότητα του θύματος.

Τα επιχειρήματα των υπερασπιστών καταρρακώνουν την ηθική και την υπόληψη των θυμάτων και δεν έχουν νόημα, αλλά τα δικαστήρια θα πρέπει να δικάζουν με βάση τα γεγονότα. Ή το έκανε ή δεν το έκανε. Δεν μας αφορά το παρελθόν του θύματος, δεν μας ενδιαφέρει τι είναι το θύμα. Δηλαδή σε μια υπόθεση ληστείας, δεν θα πει κανείς, «κι εσύ το προκάλεσες, πολύ ωραίο αυτοκίνητο είχες». Πρέπει ο δικαστικός κόσμος να είναι έτοιμος για τέτοια πράγματα.

Η προανάκριση τέτοιων υποθέσεων πρέπει να ανατίθενται σε ειδικά εκπαιδευμένες γυναίκες αστυνομικούς. Στις ΗΠΑ αυτό γίνεται από τη δεκαετία του 1980 και άλλαξε τελείως την αντιμετώπιση των σεξουαλικών εγκλημάτων. Ευκολότερο είναι να μιλήσει ένα θύμα βιασμού σε μια γυναίκα, παρά σε έναν μουστακαλή που την κοιτάει και λίγο περίεργα."

Ο κ. Τσιγκρής τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν και εξειδικευμένοι ιατροδικαστές που θα μπορούν να εκδίδουν ακριβή πορίσματα:

"Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι εξειδικευμένος σε τέτοια θέματα, να είναι έμπειρος γυναικολόγος. Έχουμε τέτοιους ιατροδικαστές; Θα πρέπει να υπάρχουν, και να είναι και διαθέσιμοι όλο το 24ωρο, γιατί το θύμα πρέπει να προλάβει να εξεταστεί γρήγορα, πρέπει να μην έχει κάνει μπάνιο. Δεν πρέπει να περιμένει στην ουρά. Ο βιασμός είναι ένα ατιμώρητο έγκλημα και έχουμε χρέος σαν κράτος, σαν κοινωνία, να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους."

Πηγή: zarpanews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ