Ξανά στο τραπέζι το κορωνοβοήθημα για τα κηπευτικά της Κρήτης

Συνδιάσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για μια σειρά θεμάτων του πρωτογενούς τομέα

Να δοθεί νέα κορωνοενίσχυση στα θερμοκηπιακά προϊόντα της Κρήτης, αφού τα 10 εκατομμύρια ευρώ της περυσινής χρονιάς ήταν ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες και τις ζημιές από την πανδημία, ζήτησαν από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, προχθές, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι των παραγωγών. Η τηλεδιάσκεψη έγινε με πρωτοβουλία και συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Πολλά ήταν τα προβλήματα και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών του νησιού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον συντονισμό του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανόλη Χνάρη.

Στόχος ήταν να υπάρξει μια πρώτη επαφή με τη νέα πολιτική ηγεσία του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και παρουσίαση βασικών ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, ενώ όπως τονίστηκε θα συνεχιστεί η καλή επικοινωνία και συνεργασία που ήδη έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης και με τη συμμετοχή των αγροτών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος και από την πλευρά των αγροτών οι Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και περιφερειακός σύμβουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γ. Γαϊτάνης και μέλη του Προεδρείου, ο Μανόλης Ορφανουδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, και ο Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου.

Νωρίτερα, ο κ. Λιβανός ενημέρωσε για την πρόταση που έχει κάνει στο υπουργείο Οικονομικών για ενίσχυση των μελισσοκόμων λόγω των ζημιών από τον κορωνοϊό με συνολικό ποσό 5,6 εκατ. ευρώ. Εκ μέρους των μελισσοκόμων του Ηρακλείου μίλησε ο Κώστας Λεονταράκης.

«Παραδέχτηκαν ότι πήραμε ψίχουλα»

«Παραδέχτηκαν τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσωπικά ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός ότι πέρυσι – επί των ημερών του Μάκη Βορίδη, δηλαδή – τα θερμοκήπια της Κρήτης πήραν "ψίχουλα" για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό». Αυτό δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Κουντούρας και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καντάνου-Σελίνου Γιώργος Χαλκιάς.

«Εμείς, με τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουμε καταθέσει και θα καταθέσουμε και άλλα στον νέο υπουργό, έχουμε αποδείξει ότι η αποζημίωση που μας έβγαλε ο προηγούμενος υπουργός ήταν πολύ μικρή. Πέρα από την περυσινή ζημιά, εμείς έχουμε ξαναπάθει σοβαρή ζημιά στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει και μπορούμε να το αποδείξουμε με στοιχεία. Μας είπε ο υπουργός να του τα στείλουμε στο επόμενο διάστημα. Από 'κει και πέρα, βάλαμε και άλλα θέματα, όπως η φορολογία των αγροτών, οι δασικοί χάρτες κ.λπ.», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Χαλκιάς.

Απορρίφθηκε σε πρώτη φάση ο φάκελος!

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο φάκελος για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη και τις ζημιές των ελαιοπαραγωγών τη χρονιά του 2019 απορρίφθηκε σε πρώτη φάση και επανακατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τη σχετική ένσταση.

«Ο υπουργός μάς είπε ότι τώρα υπάρχουν ελπίδες να εγκριθεί ο φάκελος, αφού πήγε στα χέρια άλλου υπαλλήλου των Βρυξελλών», είπε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Χαλκιάς, μεταφέροντάς μας στοιχεία από την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, που δε δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα.

Και προκαλεί εντύπωση αυτό το γεγονός, αφού μέχρι σήμερα όλος ο κόσμος είχε μείνει με την εντύπωση ότι ο φάκελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και είναι τόσο "δεμένα" τα στοιχεία του, που δύσκολα θα πει "όχι" η Ε.Ε. στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για τις τεράστιες ζημιές της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου…

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Αναβρασμός για δασικούς χάρτες

Σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Πολύκεντρο του πρώην Δήμου Τεμένους στον Προφήτη Ηλία, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς, διοργανώνει παγκρήτια συνδιάσκεψη.

Θα είναι στην αίθουσα δύο εκπρόσωποι από κάθε σύλλογο και φορέα, προκειμένου να γίνει τηλεδιάσκεψη με όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού μας για το θέμα των δασικών χαρτών.

Πάντως, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, υπάρχει μεγάλος αναβρασμός στο νησί μας, καθώς οι δασικοί χάρτες δεν είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, αλλά φτιάχτηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες από τον χώρο των Δασαρχείων, που σήμερα κρύβονται ουσιαστικά και δε βγαίνουν να δώσουν απαντήσεις.

«Μπορεί να μας πουν να κάνουμε ενστάσεις. Μα, σοβαρά τώρα; Θα πάει ο κάθε αγροτοκτηνοτρόφος στα καλά καθούμενα να πληρώνει εκατοντάδες ευρώ σε ενστάσεις για το κάθε τεμάχιό του, που το χαρακτηρίζουν δασικό; Μα είμαστε σοβαροί; Δεν είναι λύση αυτή», ξεκαθαρίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και δεσμεύεται ότι η Κρήτη, ενωμένη και με μια φωνή, θα διεκδικήσει να δοθεί η οριστική λύση στο θέμα, χωρίς να ζημιώνονται ούτε οι παραγωγοί, αλλά ούτε βέβαια και ο δασικός πλούτος του νησιού μας.

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ