Μανώλης Συντυχάκης: Άμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ με θέμα Άμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας. Αναλυτικά η ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού:

"Η επιστροφή της αθλητικής δραστηριότητας στις μικρές κατηγορίες αλλά και στο ευρύτερο φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ως αποτέλεσμα της διεκδίκησης αθλητών, γονέων και εργαζομένων, απαιτεί από την Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα σωματεία και αθλητές, παρέχοντας τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Ειδικότερα, τα σωματεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης της δραστηριότητάς τους. Για παράδειγμα στα κολυμβητήρια προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία με 4 αθλητές στη διαδρομή αντί για 20. Αυτό συνιστά υψηλό κόστος που θα το επωμιστούν οι γονείς. Επιπλέον, καλούνται να επωμιστούν το κόστος για τα διαγνωστικά τεστ, καθώς, μολονότι σωστά προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κάθε εβδομάδα, το κράτος δεν τα καλύπτει δωρεάν και ο ΕΟΔΥ κάνει ένα μόνο τεστ δωρεάν. Ανασταλτικός παράγοντας για την επαναλειτουργία των σωματείων είναι και τα -έτσι κι αλλιώς- δυσβάσταχτα μισθώματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις πχ στα κολυμβητήρια, μαζί με την ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα που τρέχουν (ενοίκια, φυσιοθεραπευτές, οδοιπορικά, λογαριασμοί κ.ά.), ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Αντίστοιχα προβλήματα προκύπτουν και σε άλλα αθλήματα, σε μικρότερες κατηγορίες που πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως π.χ. η έναρξη της Γ' Εθνικής στο ποδόσφαιρο, που χιλιάδες εργαζόμενοι παίκτες και προπονητές είναι χωρίς εισόδημα 4 μήνες, αντιμετωπίζουν σημαντικά βιοποριστικά προβλήματα, χωρίς να έχει δοθεί λύση από τη μεριά της κυβέρνησης. Το ίδιο συμβαίνει στην Α2 στο μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήματα.

Ο χώρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που πλήρωσε βαριά τις επιπτώσεις της πανδημίας, εξαιτίας της πολιτικής απαξίωσης τόσο της νυν κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), είναι αναγκαίο να στηριχτεί άμεσα για την επαναλειτουργία των σωματείων, ώστε να μην οδηγηθούν στην οριστική παύση της δραστηριότητάς τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την επανεκκίνηση του αθλητισμού ώστε:

  • Να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα και τα μέσα προστασίας, αντίστοιχα με εκείνα που ελήφθησαν των μεγάλων επαγγελματικών κατηγοριών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς επιβάρυνση των σωματείων, των αθλητών και των γονιών. Η πολιτεία, για τις δικές της αθλητικές εγκαταστάσεις να απαλλάξει τα σωματεία από μισθώματα ή να κάνει γενναία μείωσή τους".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ