Σ. Βαρδάκης: «Το σχέδιο της Κυβέρνησης εξαναγκάζει ευπαθείς ομάδες, σε μετακινήσεις απόστασης άνω των 50 χλμ, ώστε να εμβολιαστούν»

Μετά την εκπόνηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμού κατά της covid – 19 και την παρουσίαση του σχεδίου «Ελευθερία», ξεκίνησε ο εμβολιασμός ομάδων του πληθυσμού, η εξέλιξη του οποίου δεν προχωρά με τους ρυθμούς που αναμενόταν.

Παρατηρούνται φαινόμενα, όπως η αναγκαστική μετακίνηση υπερήλικων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, πολλά χιλιόμετρα μακριά από την οικία τους και μάλιστα χωρίς μέσο μεταφοράς, αφού από τον αρχικό αριθμό εμβολιαστικών κέντρων τα οποία ανακοινώθηκαν πανελλαδικά ότι θα είναι σε λειτουργία, πολύ λίγα από αυτά έχουν λειτουργήσει  μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα αναδεικνύουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με κοινοβουλευτική τους ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Ειδικότερα στον νομό Ηρακλείου, από τα κέντρα Υγείας, λειτουργούν ως εμβολιαστικά μόνο αυτά του Ηρακλείου, Καστελίου – Πεδιάδας και Μοιρών, αλλά και τα δύο νοσοκομεία, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, κάτι το οποίο δεν ενδείκνυται.

Στον αρχικό σχεδιασμό, συμπεριλήφθηκαν δομές που αυτή τη στιγμή δεν αξιοποιούνται, διευρύνοντας χρονικά κατά πολύ την αναμονή, αλλά και προκαλώντας ακυρώσεις ραντεβού του πληθυσμού, απομακρύνοντας την προοπτική του έγκαιρου εμβολιασμού, γεγονός που θα έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό στόχο σας. Εμβολιαστικά Κέντρα του Νομού Ηρακλείου, όπως τα Κ.Υ. Βιάννου, Αγίας Βαρβάρας, Χάρακα, Αρκαλοχωρίου και το Περιφερειακό Ιατρείο Τυμπακίου, μπορούν να καλύψουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν ως τέτοια.

Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ως το πλέον επικίνδυνο και επιθετικό, συνεπώς υπάρχει άμεση ανάγκη όλα τα κέντρα υγείας του νομού να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησαν οι υπόλοιπες δομές του νομού Ηρακλείου, ως εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα λειτουργίας αυτών.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ