Την επιδότηση των παγίων δαπανών πληττόμενων επιχειρήσεων ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Την επιδότηση των παγίων δαπανών των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ζητάει ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και 43 ακόμα Βουλευτών.

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψιν της, τις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρα μας, που πλήττονται καίρια από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη εδώ και ένα χρόνο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη και οι κυβερνώντες οφείλουν να την αξιοποιήσουν στο έπακρο προς όφελος των χιλιάδων ΜμΕ επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, όλων αυτών δηλαδή που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, αποκαθιστώντας αδικίες και αποκλεισμούς.».

Με την Ερώτηση, αναδεικνύεται η δυνατότητα αξιοποίησης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., του σχετικού πλαισίου ενίσχυσης που θέτει η C(2020) 1863/19.03.2020 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ γίνεται μνεία και στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κινείται ουσιαστικά στην κατεύθυνση της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή στο δημόσιο διάλογο. Τονίζεται δε ιδιαίτερα το ότι για  ζητήματα όπως είναι η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, οι επιλέξιμες πάγιες δαπάνες, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, κ.α., εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να τα καθορίσουν. Κάτι που δεν πρέπει επ' ουδενί να οδηγήσει σε νέους αποκλεισμούς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν λιγότερους εργαζομένους, είτε είναι ατομικές, είτε έχουν εταιρική μορφή, αφού όπως επισημαίνεται, οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους ανέρχονται, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πανελλαδικά σε 170.000 (130.000 ατομικές και περίπου 40.000 εταιρικής μορφής).

Γι' αυτό και καλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν στο εάν προτίθενται να αξιοποιήσουν στοιχεία ή ακόμα και τις αιτήσεις από τη δράση των Περιφερειών για τη επιστρεπτέα προκαταβολή, προκειμένου όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις αλλά δεν επωφελήθηκαν, να λάβουν στήριξη μέσω του καθεστώτος επιδότησης πάγιων δαπανών, καθώς και ποια θα είναι η μορφή της ενίσχυσης για τις πάγιες δαπάνες. Θα έχει τη μορφή άμεσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ