Ερώτηση Σ. Βαρδάκη για τις ομαδικές απολύσεις στον κλάδο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Petite Perle 300×250

«Αντί της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων, εργοδότες προχωρούν σε ομαδικές απολύσειςμε την προκλητική ανοχή της Κυβέρνησης»

Την απόλυση εργαζομένων οδηγών τουριστικών λεωφορείων εν μέσω πανδημίας στηλιτεύουν με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατέθεσαν 40βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας και όλοι κληθήκαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας μάλιστα, με αίσθημα ευθύνης, πολύ περισσότερα από αυτά που αναλογούν στον καθένα ξεχωριστά. Δυστυχώς η πολιτική της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την προσπάθεια της κοινωνίας να αντέξει την πανδημία και την επιδίωξη να βγούμε όρθιοι από την υγειονομική κρίση.

Ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όλους αυτούς τους μήνες. Επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους και ταυτόχρονα τις συμβάσεις των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με αποζημίωση ειδικού σκοπού, την οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστέρησαν να λάβουν. Εποχιακοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να ζήσουν με επιδότηση ανεργίας για συγκεκριμένους μήνες μέσα στο 2020, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που από την απραξία της Κυβέρνησης να νομοθετήσει ορθά, απεντάχθηκαν ακόμα και από παροχές του ΟΑΕΔ. 

Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσα στην πανδημία.Με λίγα λόγια η στήριξη από το κράτος είτε δεν ήρθε ποτέ, είτε δεν επαρκεί. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήσεις που συνεχίζουν την λειτουργία τους, αλλά προχωρούν σε απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση.

Δύο περιστατικά σημειώνονται στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Στην πρώτη περίπτωση εταιρεία προχώρησε σε αναιτιολόγητη, ομαδική απόλυση δεκαοκτώ (18) εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Στην δεύτερη περίπτωση επιχείρηση γνωστοποιεί σε δεκαεπτά (17) εργαζόμενούς της, ότι δεν θα προχωρήσει σε επαναπρόσληψή τους, λόγω μείωσης του στόλου των λεωφορείων που εκμεταλλεύεται. Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε καταβολή αποζημίωσης, καθώς ακριβώς λόγω της μείωσης του στόλου των λεωφορείων, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αυτής.

Όπως διαπιστώνεται, οι "πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις" της Κυβέρνησης στο εργασιακό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής μόνο στην εξαθλίωση όλων των κλάδων των εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε απολύσεις.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι για τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., με Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκε αποζημίωση των δεσμευμένων θέσεων, συνολικά ύψους έως του ποσού των 21.007.300 ευρώ. Επιπλέον οι εν λόγω εταιρείες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, είχαν θέσει υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τους εργαζομένους. Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα τις εισφορές των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή δεν επωμίστηκαν οι εργοδότες.

Μέσω της ερώτησης σημειώνεται επίσης ότι πρόκειται να μειωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 για τα τουριστικά λεωφορεία. Κοινώς οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μέτρα στήριξης,αλλά εν τέλει αποδεικνύεται ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων δεν είναι δεδομένη.  

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βαρίδι. Η πρόβλεψη ακυρότητας των απολύσεων, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, μόνο για ισόχρονο μετά την άρση της αναστολής.

Τέλος οι βουλευτές αναφέρουν ότι, η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα στο εργασιακό γίγνεσθαι, ωστόσο η Κυβέρνηση όφειλε αρχικά να προστατεύσει τον κόσμο της εργασίας από φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ταυτόχρονα λόγω των συνθηκών να μεριμνήσει τα δέοντα ώστε να μην δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση των εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων βρέθηκε άνεργη για μεγάλο χρονικό διάστημα και απ' ότι φαίνεται οδηγείται ξανά σε ανεργία.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  1. Προτίθενται να εξαντλήσουν κάθε μέσο και έλεγχο για να εξακριβωθεί αν η απόλυση των εργαζομένων είναι παράνομη και καταχρηστική και αν ναι, σκοπεύουν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα;
  2. Για ποιους λόγους ενώ η διοχέτευση των χρημάτων γίνεται για να καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, εν τέλει οι εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις;
  3. Για ποιούς λόγους ταυτόχρονα με την θεσμοθέτηση των μέτρων στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης  αυτών των  επιχειρήσεων,δεν φρόντισαν να θεσπίσουν ρήτρα μη μείωσης του υπάρχοντος προσωπικού;".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ