Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα – Ένας εγκλωβισμένος σε χωριό της Ελασσόνας

Petite Perle 300×250

Αισθητός στη μισή Ελλάδα – Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:16 το πρωί της Τετάρτης κοντά στη Λάρισα, μεταξύ Ελασσόνας και Τυρνάβου. Ένας εγκλωβισμένος στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, έκλεισαν τα σχολεία στο νομό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 5,9 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Λίγο αργότερα, το Γεωδυναμικό αναθεώρησε και το τοποθέτησε στα 6 Ρίχτερ. Τον σεισμό αναθεώρησε και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζοντας στα 6,2 τα Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν στα 7,8 χλμ.

Σεισμός Λάρισα 3/3

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,4 ρίχτερ με επίκεντρο 7 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, σπεύδει στο σημείο για να επιθεωρήσει την περιοχή. Σε επιφυλακή όλες οι μονάδες της ΕΜΑΚ στη χώρα. Στον Τύρναβο υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία.

Μικρές υλικές ζημιές στον Τύρναβο

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Πληροφορίες για εγκλωβισμένο – Τρεις τραυματίες

Ο ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι του – Τις Αρχές ειδοποίησε η σύζυγός του, που βγήκε από το σπίτι της μετά τον σεισμό

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:16 της Τετάρτης στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάρχει ένας εγκλωβισμένος στο Μεσοχώρι Ελασσόνας ενώ υπάρχουν άλλοι τρεις ελαφρά τραυματίες στο χωριό Δαμάσι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για ένα σπίτι που κατέρρευσε στο Μεσοχώρι Θεσσαλίας και πιθανότατα στο σπίτι να υπήρχε ένα άτομο που έχει εγκλωβιστεί. 

Ένας ηλικιωμένος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στο σπίτι του, το όποιο έπαθε ζημιές από το σεισμό, στο χωριό Μεσοχώρι Ελασσόνας, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού. Τις Αρχές ενημέρωσε η σύζυγός του, η οποία πρόλαβε να βγει από το σπίτι, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο σύζυγός της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Εκκλησία καθώς και άλλα σπίτια του Μεσοχωρίου αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών χωριών έχουν πάθει πολύ σοβαρές ζημιές. Αυτήν την στιγμή σπεύδει στην περιοχή ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ο οποίος έκανε λόγο στο ethnos.gr για απόλυτο πανικό κατά τη διάρκεια του σεισμού.

«Επικράτησε πολύ μεγάλος πανικός. Η ένταση του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη. Όλος ο κόσμος βγήκε τρέχοντας από τα σπίτια του. Η ανησυχία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Στην πόλη της Ελασσόνας δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, όμως, τώρα βρίσκομαι καθ' οδόν προς τα χωριά της Ποταμιάς, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα. Εκεί ήταν και το επίκεντρο του σεισμού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γάτσας.  

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Λάρισας, 16 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:19, σημειώθηκε νέος σεισμός με ένταση 4,6 Ρίχτερ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. 

Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί επειδή ήταν επιφανειακός

«Χρειάζεται προσοχή από κατοίκους και αρχές τις επόμενες ημέρες. Όπου υπάρχουν σπίτια που έχουν προβλήματα από αυτό τον σεισμό να μείνουν μακριά» ανέφερε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο.

«Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς γιατί ήταν ισχυρός και επιφανειακός ο σεισμός. Παρατηρήσαμε και προσεισμούς. Να είμαστε όλοι έτοιμοι. Είναι γνωστό ρήγμα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό. Για τον σεισμολόγο δεν είναι έκπληξη», σημείωσε.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές» είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισήμανε οτι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

«Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ακόμη τι επιπτώσεις έχει. Το παρήγορο είναι ότι έχουμε δύο μεγάλους μετασεισμούς περίπου των 5 βαθμών Ρίχτερ, που είναι αισιόδοξο μήνυμα. Επειδή έγινε σε ώρα αιχμής, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες καλό είναι να μην λειτουργήσουν για τουλάχιστον μια ώρα ακόμη» σημείωσε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

Δ. Τρικκαίων: Συμβουλές και τηλέφωνα ανάγκης για τον σεισμό

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους πολίτες, μετά τον μεγάλης έντασης σεισμό που έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην περιοχή μας:

1. Να μείνουν όλοι/ες για ένα χρονικό διάστημα εκτός κλειστών χώρων
2. Να τηλεφωνούν στο 2431020000 για αναφορά τυχόν ζημιών

Τηλέφωνα

Πυροσβεστικής: 199
ΕΚΑΒ: 166
ΔΕΥΑΤ: 2431076711- 712-713

Πηγή: www.dikaiologitika.grethnos.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ