Ισραήλ: Νέο περιστατικό με νεκρό έμβρυο που κόλλησε κορωνοϊό μέσα στη μήτρα

Petite Perle 300×250

Ισραηλινοί γιατροί ανέφεραν νέο περιστατικό όπου έμβρυο του οποίου η μητέρα είναι θετική στον κορωνοϊό, μολύνθηκε και αυτό μέσα στη μήτρα και γεννήθηκε νεκρό. Η γυναίκα που είχε μολυνθεί από κορωνοϊό, ενώ ήταν στην 36η εβδομάδα κύησης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην πόλη Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, αφού αρρώστησε το Σάββατο. Σύντομα οι γιατροί αντιλήφθηκαν ότι το αγέννητο μωρό είχε πεθάνει μέσα στη μήτρα, με τα τεστ, μετά τη γέννηση, να αποκαλύπτουν ότι το έμβρυο είχε μολυνθεί επίσης από τον ιό. Το νοσοκομείο σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο ιός ήταν η αιτία θανάτου του βρέφους, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το περιστατικό αυτό έρχεται μία εβδομάδα μετά που άλλο ένα αγέννητο μωρό, του οποίου η μητέρα είχε κορονοϊό, πέθανε αφού μολύνθηκε μέσω του πλακούντα. Η 29χρονη γυναίκα διήνυε την 25η εβδομάδα κυήσεως όταν έφτασε στο νοσοκομείο στην πόλη Ασντόντ, αφού επί δύο ημέρες είχε πυρετό και συμπτώματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα. Βγήκε θετική στον κορονοϊό, και τα τεστ μετά τη γέννηση στο έμβρυο, αποκάλυψαν ότι και αυτό είχε μολυνθεί από κορονοϊό. Αυτό ήταν το πρώτο γνωστό περιστατικό τέτοιου είδους στο Ισραήλ και σπάνιο παγκόσμιο, όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου, δρ. Ταλ Μπρος, δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο, Ynet, ότι το έμβρυο μολύνθηκε μέσω του πλακούντα και "με πολύ υψηλό βαθμό βεβαιότητας, [μπορούμε να πούμε] πέθανε λόγω κοροναϊού". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχαν άλλα τρία περιστατικά με νεκρά έμβρυα, σε εγκύους που ήταν θετικές σε κορονοϊό, αλλά τα αγέννητα μωρά δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό, πριν από το πρώτο περιστατικό. "Αν η έγκυος είχε εμβολιαστεί στο πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο, αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί" τόνισε ο δρ. Μπρος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μαιευτικής μονάδας δρ. Γιόσι Τόμπιν, είναι πιθανόν ο θάνατος να προκλήθηκε από τον κορονοϊό αφού το αγέννητο μωρό μολύνθηκε μέσα στη μήτρα. "Ήταν μια ενδομήτρια μόλυνση του εμβρύου, η οποία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του πλακούντα και θάνατο. Αυτό είναι ένα σπάνιο περιστατικό επειδή ένα μωρό συνήθως μολύνεται με κορονοϊό μετά τη γέννηση, ως αποτέλεσμα της επαφής με τη μητέρα. Το γεγονός ότι καταφέραμε να ανακαλύψουμε ότι ήταν ήδη θετικά στη μήτρα υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα ότι [το έμβρυο] πέθανε ως αποτέλεσμα κορονοϊού".

Το νοσοκομείο δεν αποκάλυψε αν αποκλείστηκε άλλη πιθανή αιτία.

Πηγή: Daily Mail, Τimes of Israel

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ