Δερμιτζάκης : Δεν δουλεύουν αυτά τα μέτρα – Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν

Petite Perle 300×250

Η αύξηση που παρατηρείται στα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνονται, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, τόνισε μεταξύ άλλων, στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

«Δεν έχει σημασία αν τα μέτρα είναι σωστά σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά το ότι δεν ταιριάζουν με την ψυχολογία και τη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να τα τηρήσουν», δήλωσε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο εναλλακτικές, οι οποίες θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, αναφορικά με τη διαχείριση και τον περιορισμό της πανδημίας.

Η μια πρόταση αφορά στην εφαρμογή ενός πολύ αυστηρού lockdown, στο οποίο θα ισχύουν οριζόντια μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, τουλάχιστον το 80% των πολιτών δε θα πηγαίνει στην εργασία του και θα υπάρχει αυστηρός περιορισμός εξόδου από το σπίτι. 

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιτήρηση θα ήταν πολύ εύκολη, αφού αν κάποιος κυκλοφορεί στο δρόμο, θα ήταν στην ουσία παράνομος. Αν οι πολίτες είχαν την υπομονή να αντέξουν υπό αυτό το καθεστώς για δύο εβδομάδες, θα βλέπαμε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, αντιλαμβανόμενος όμως ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, κυρίως λόγω της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στα συνεχόμενα, και χωρίς «ημερομηνία λήξης», μέτρα.

Η άλλη εναλλακτική, περιλαμβάνει το ακριβώς αντίθετο μοντέλο. Ειδικότερα, πρόκειται για την αποσυμπίεση της κοινωνίας, προκειμένου οι επαφές των πολιτών να μην γίνονται τυχαία και ασύδοτα, ενώ τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά.

«Σε αυτήν την περίπτωση, όλες οι δραστηριότητες θα γίνονται με ραντεβού. Η εστίαση θα είναι ανοιχτή, όμως στην καφετέρια οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δερμιτζάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη μετάδοση του κορωνοϊού εντός της σχολικής κοινότητας. 

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, θα έχουν σοβαρή επίπτωση στη ψυχολογία των μαθητών μελλοντικά», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Κλείνοντας, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε την κινητικότητα με την μεταδοτικότητα, υποστηρίζοντας ότι αν η κινητικότητα γίνεται με τον σωστό τρόπο, δε θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας.

Μάλιστα, αναφορικά με τα εμβόλια, δήλωσε ότι αποτελούν την «λύση» για την αναχαίτηση της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι από τον Απρίλιο θα υπάρξει μεγάλη διαθεσιμότητα, και με μια σωστή προτεραιοποίηση των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν, θα υπάρξει το αναμενόμενο «φως στο τούνελ»

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ