Σρι Λάνκα: Έγινε η 43η χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το Sputnik V

Petite Perle 300×250

Εν αναμονή της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EΜΑ), το Sputnik V εγκρίθηκε για χρήση και στη Σρι Λάνκα.

Η 43η χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, έγινε την Πέμπτη (04/03) η Σρι Λάνκα.

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF), η χρήση του εμβολίου πήρε το «πράσινο φως» με τη διαδικασία έγκρισης έκτακτης ανάγκης.

«Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοινώνει την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα. Το Sputnik V έχει καταχωρηθεί με τη διαδικασία έγκρισης έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση,

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμβόλιο έχει πλέον εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια», ενώ ήταν το πρώτο επίσημα εγγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο κατά της COVID-19.

Ξεκίνησε η διαδικασία έγκρισης από τον EMA

Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει η αξιολόγηση του Sputnik V από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) με βάση τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια.

Με την έγκριση από το ΕΜΑ, το Sputnik V θα μπορεί να χορηγηθεί σε 50 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ από τον Ιούνιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ χαιρέτισε μάλιστα την έναρξη της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι η RDIF παρείχε στον EMA πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο.

«Το Sputnik V μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών στην Ευρώπη και προσβλέπουμε σε μια ενδελεχή αναθεώρηση των δεδομένων από την CHMP [Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA]. Οι συνεργασίες για τα εμβόλια πρέπει να υπερβαίνουν την πολιτική και η συνεργασία με τον EMA είναι ένα τέλειο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι οι κοινές προσπάθειες  είναι ο μόνος τρόπος για τον τερματισμό της πανδημίας. Μετά την έγκριση του EMA, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλιο για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο του 2021» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντμιτρίεφ διαβεβαίωσε πάντως ότι οι παραδόσεις εμβολίων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ θα ξεκινήσουν μόνο μετά τον εμβολιασμό όλων των Ρώσων που επιθυμούν να σηκώσουν μανίκια.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ