Αστρονομική παλίρροια στην Αμμουδάρα! Αυτοψία Δήμου και Περιφέρειας στην περιοχή

Petite Perle 300×250

Τι δήλωσε στη "Φωνή του Μαλεβιζίου " ο επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας του Ι.Τ.Ε

Το σπάνιο φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη στην Αμμουδάρα και στην βόρεια ακτογραμμή αποκτά όλο και περισσότερο επιστημονικό ενδιαφέρον πέρα από το γεγονός ότι ξεσήκωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες και κινητοποίησε και την Πολιτική Προστασία της Κρήτης.

Πέρα από την εξήγηση που έδωσε νωρίτερα ο Μπάμπης Φασουλάς μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου που ανέφερε ότι σχετίζεται με την ευθυγράμμιση των πλανητών σε σχέση με και με την εαρινή ισημερία αλλά και τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις σε όλη την Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για σπάνιο παλιρροιακό φαινόμενο, ο διευθυντής Έρευνας του ΙΤΕ, και επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας, Νίκος Καμπάνης, εξήγησε ότι πρόκειται για αστρονομική παλίρροια που έχει να κάνει περισσότερο με την μετακίνηση των πλανητών και πολύ λιγότερο με την μετεωρολογική παλίρροια που σχετίζεται με την κατεύθυνση και δύναμη των ανέμων. Ενώ σε καμία περίπτωση, όπως σημείωσε, το φαινόμενο αυτό δε σχετίζεται με σεισμική δραστηριότητα.

Εξηγώντας τι εννοεί ο κ. Καμπάνης είπε ότι αυτό το φαινόμενο για τους επιστήμονες μελετάται και ερευνάται, με την κατακόρυφη μείωση της στάθμης της θάλασσας, που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να ξεπερνά τα 20- 30 εκατοστά, και όχι αυτό που βλέπουν οι πολίτες με το γυμνό μάτι όπου παρατηρούν το φαινόμενο όπου έχει "τραβηχτεί" η θάλασσα ακόμα και επτά μέτρα, και σε κάποιες περιπτώσεις που είναι πιο ρηχή και λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για αστρονομική παλίρροια, εξαιτίας της αλλαγής των θέσεων των πλανητών και της έλξης που δημιουργείται μεταξύ τους, που επηρεάζουν την ελαστικότητα της θάλασσας και με απλά λόγια την τραβάνε κατακόρυφα προς τα κάτω, και δείχνουν την μετακίνηση των υδάτων προς τα μέσα.

Οι δυνάμεις που προκαλούνται μεταξύ των πλανητών, από τις αλλαγές στις θέσεις, κυρίως της Σελήνης και το Ήλιου, επηρεάζουν τη Γη, και φυσικά τη θάλασσα, σημείωσε, και προανέφερε τα παραπάνω. Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης από μαρτυρίες που έχει κάτι αντίστοιχο συνέβη πριν μερικές ημέρες και στην Κύπρο.

Πάντως το φαινόμενο της παλίρροιας που είναι σε ένταση κινητοποίησε τους τοπικούς φορείς. Το πρωί ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας είχε επικοινωνία με τον κ. Φασουλά, καθώς πολύ νωρίς το πρωί ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής.
Στη συνέχεια την παραλία της Αμμουδάρας επισκέφθηκαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Πετούσης και η προϊσταμένη του διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κρήτης Ελένη Πλουμίδη .

Η επίσκεψη έγινε για να διαπιστωθεί επακριβώς η εξέλιξη το σπάνιου φαινομένου που για τους επιστήμονες έχει γεωλογικό και αστρονομικό ενδιαφέρον.

Πλήρη ενημέρωση και επικοινωνία με πολλούς αρμόδιους επιστήμονες είχε πάντως και ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, όπως είπε μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ