Με ΟΣΔΕ ή Ε9 οι μετακινήσεις για αγροτικές εργασίες και συγκομιδή

Petite Perle 300×250

Σύμφωνα με το ΦΕΚ , επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους εργασίας. Η πρόβλεψη αυτή καλύπτει αγρότες, κτηνοτρόφους και υπόλοιπους συντελεστές της αγροτικής οικονομίας, αρκεί βέβαια να φέρουν μαζί τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Στο ΦΕΚ υπάρχει πρόβλεψη και την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, η οποία αφορά εκτός των κατ' επάγγελμα γεωργών και πολλούς ετερο-επαγγελματίες οι οποίοι ζουν σε πόλεις αλλά έχουν κτήματα στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής για τον περιορισμό της κυκλοφορίας, αναφέρεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται για ορισμένους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους.

Μεταξύ αυτών των λόγων είναι, πρώτον η μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων, και δεύτερον, η μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση για θήρα αγριόχοιροι μπορεί να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων.

Τι γίνεται με τις βεβαιώσεις

Για την περίπτωση της συγκομιδής αγροτικών προϊόντων, αναφέρεται στο ΦΕΚ, όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης της παρ. 3 (δείτε παρακάτω), απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση. Οι βεβαιώσεις υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Η βεβαίωση της παραγράφου 3

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET ή πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) που λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Η συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης ή της βεβαίωσης κίνησης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα, η οποία εκδίδεται από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δεν απαιτείται, προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους, να φέρουν την απαιτούμενη από το προηγούμενο εδάφιο εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση, εφόσον επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Δείτε όλο το ΦΕΚ με τα μέτρα πατώντας εδώ

ΠΗΓΗ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ