Σαρώνει ο μεταλλαγμένος ιός σε Αττική και Κρήτη – Πάμε για παράταση του lockdown και μετά την Καθαρά Δευτέρα

Petite Perle 300×250

Οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα, η παράταση του lockdown και πως θα ανοίξουν τα καταστήματα

Εγκλωβισμένα στις «συμπληγάδες» της πανδημίας που καλπάζει παραμένουν τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακή άρση του lockdown, με άνοιγμα καταστημάτων από τις 16 Μαρτίου, με όλο και περισσότερους επιστήμονες να προαναγγέλλουν ουσιαστικά νέα παράταση της αυστηρής καραντίνας για μία, δύο, ακόμη και για τρεις εβδομάδες από την επομένη της Καθαρής Δευτέρας.

Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει καθημερινά τους χειρότερους φόβους γιατρών και κυβερνητικών στελεχών, με τα ημερήσια κρούσματα να παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, το μεταλλαγμένο στέλεχος να παίρνει προβάδισμα, τις διασωληνώσεις να σκαρφαλώνουν σε επικίνδυνα νούμερα και τα νοσοκομεία της Αττικής κυριολεκτικά να ασφυκτιούν.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν, η ΜΕΘ Covid του Ευαγγελισμού είναι πλήρης εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι, τα κενά κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τα covid περιστατικά στο λεκανοπέδιο ήταν συνολικά 24 : 4 στο ΚΑΤ, 1 στο Γεννηματάς, 10 στη Σωτηρία, 5 στο Ιπποκράτειο, 1 στον Ερυθρό και 3 στο Αττικό!.

Για τους ειδικούς, είναι απολύτως σαφές ότι παρά τα αυστηρά μέτρα, τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές ακόμα περιφέρειες της χώρας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ισχυρό κύμα, το οποίο δεν αναμένεται να αρχίσει να αποκλιμακώνεται πριν από τα τέλη του μήνα.

Σε αυτό συμβάλλει και η σταδιακή επικράτηση του μεταλλαγμένου ιού, που αφορά πλέον το 60%-70% των νέων κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας και έως το 90% στην Αττική και την Κρήτη.

Παρά τη ζοφερή αυτή εικόνα, ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζεται ήδη η επόμενη μέρα. Κι όπως όλα δείχνουν, όποτε και να έρθει αυτή, θα είναι πολύ διαφορετική από όσα έχουμε μάθει σε άλλες εποχές να θεωρούμε κανονικότητα.

Η σταδιακή έξοδος, η οποία θα ξεκινήσει σίγουρα από το λιανεμπόριο, θα διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός δεν προβλέπει click away και click in shop, αλλά κανονικό άνοιγμα των μαγαζιών με φυσική παρουσία των καταναλωτών.

Ωστόσο, οι τελευταίοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα ψώνια τους αυστηρά εντός τριών ωρών, καθώς δεν θα στέλνουν sms στο 13033 που δεν έχει χρονικό περιθώριο, ούτε «κόφτη» μηνυμάτων, αλλά στο 13032, στο οποίο ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στείλει μόνο ένα μήνυμα ημερησίως.

Επίσης, οι καταναλωτές θα επιλέγουν τα καταστήματα από όσα βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά τους, και συγκεκριμένα εντός δύο χιλιομέτρων από το σπίτι τους και σε κάθε περίπτωση, αποκλειστικά στον δήμο όπου διαμένουν.

ieidiseis.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ