Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας»

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Η δήλωση του του Δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, για την «Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας» αναφέρει:  “Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», αποτελεί πρωτίστως μια συμβολική αναγνώριση της παρουσίας και της προσφοράς της μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής των τελευταίων δεκαετιών στον Δυτικό Κόσμο, οι οικονομικές απαιτήσεις και οι τεχνολογικές εξελίξεις, προσέθεσαν νέες αναγκαιότητες, με ενεργότερο τον ρόλο της γυναίκας στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Οι αλλαγές αυτές επαναπροσδιόρισαν  τις σχέσεις των δύο φύλων, και συνδέθηκαν με τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε κάθε πεδίο.

Η γυναίκα ανταποκρίθηκε επαρκώς στα πολλαπλά νέα της καθήκοντα και συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική πορεία της κοινωνίας. Εντούτοις, όλοι γνωρίζουμε ότι ανισότητες εις βάρος της  εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα σε όλους τους τομείς της ζωής. Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, χωρίς δυνατότητες πρόσβασης στη μόρφωση, με άνισες ή κακές συνθήκες εργασίας, υποχείρια της απόλυτης εξουσίας των ανδρών. Οι πρόσφατες καταγγελίες περιστατικών βίας, σε διαφόρους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, εις βάρος πολλών γυναικών, είναι ενδεικτικές μιας υπαρκτής ακόμη νοοτροπίας πρωτογονισμού και διακρίσεων.

Στον Δήμο Ηρακλείου στηρίζουμε το αυτονόητο αίτημα των γυναικών για ισότητα και αξιοπρεπή αντιμετώπιση σε κάθε τομέα της ζωής. Με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου, την οποία συστήσαμε το 2016, έχουμε πραγματώσει σειρά δράσεων για να εκλείψουν οι ανισότητες. Συνεχίζουμε, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται αδιάκοπη εγρήγορση, διαρκής αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς τη γυναίκα –ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, εργαζόμενη–, η ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων, οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία, αποτελούν διαρκές και αδιαπραγμάτευτο χρέος όλων μας”.

Related Articles