Κρήτη: Αβεβαιότητα για τον τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι

Petite Perle 300×250

Προβληματισμός επικρατεί στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης αναφορικά με την έναρξη και πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Όλοι ξορκίζουν την κακή περυσινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στον τουρισμό και τα έσοδα της χώρας μας, ωστόσο διάχυτος είναι ο φόβος και για την φετινή σεζόν από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία.

Αβεβαιότητα και προβληματισμός

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Μανόλης Βαρκαράκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το άνοιγμα της σεζόν και πολύ περισσότερο για την πορεία της το φετινό καλοκαίρι αφού όπως είπε όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων μηνών.

Στον Άγιο Νικόλαο αυτή την περίοδο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα υπήρχε "οργασμός" προετοιμασιών από ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν τους ξένους επισκέπτες. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει τώρα, καθώς η αβεβαιότητα έχει κυριαρχήσει σε μια κοινωνία που ζει από τον τουρισμό, είτε πρόκειται για τουριστικές επιχειρήσεις, είτε εργαζόμενους σε αυτές.

Ο ρόλος των εμβολιασμών και οι αεροπορικές εταιρίες

Όπως είπε ο κ. Βαρκαράκης, εδώ είναι αμφίβολο και ποιες αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να λειτουργήσουν για να μεταφέρουν κόσμο ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι εμβολιασμοί που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Εάν δεν υπάρχουν αεροπορικές εταιρίες δεν υπάρχει και τουρισμός επεσήμανε χαρακτηριστικά με τις κρατήσεις μέχρι στιγμής να είναι μηδενικές για την Κρήτη.

Παράλληλα ζήτησε στήριξη των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση και τις τράπεζες καθώς ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί επιταγές τουριστικών γραφείων από το 2019 και επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας για να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων στον τουρισμό.

Ετοιμάζεται η Ιεράπετρα

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ιεράπετρας κ.Γιώργος Βαρδάκης ο οποίος εξέφρασε και εκείνος τον προβληματισμό του για τη φετινή σεζόν ενώ όπως είπε δειλά δειλά στην Ιεράπετρα και την ευρύτερη περιοχή κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες ξεκινούν προετοιμασία.

Ευελπιστούμε είπε σε μια καλύτερη από το 2020 τουριστική χρονιά.

14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός

Να θυμίσουμε ότι χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προσκάλεσε το διεθνές κοινό να επισκεφτεί την Ελλάδα εφέτος για τις διακοπές του, από το βήμα της διεθνής τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά.

Μάλιστα η Ελλάδα "φιλοδοξεί", εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να ανοίξει τις τουριστικές πύλες μέχρι τις 14 Μαΐου, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός. Μέχρι τότε, εξήγησε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, θα εξεταστεί το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της ΕΕ, αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε, ότι όλα αυτά τα σχέδια θα έλθουν εις πέρας σεβόμενοι τις συνθήκες της πανδημίας.

Πηγή: ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ