Ο ΟΛΗ και οι αναπτυξιακές συνεργασίες και τα πρότζεκτ που αναπτύχθηκαν

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας του με την Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα, υπέγραψε τον Ιανουάριο 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).

Πιο συγκεκριμένα στον Τομεα Κρουαζιέρα/Θαλάσσιος τουρισμός στα πλαισια  συναντήσεων που εχουν γινει μεχρι στιγμης μεταξυ των δυο Οργανισμων,  αποφασιστηκε η απο κοινου ανάπτυξη των παρακάτω:

α. Βusiness Plan για τη δημιουργία Μαρίνας yachting στο Ηράκλειο.

β. Αποτίμηση του οικονομικού αποτυπώματος των τουριστών κρουαζιέρας και των τουριστών yachting. 

γ. Διερεύνηση του βαθμού στον οποίο ο τουρισμός και η ξενοδοχεία είναι συμπληρωματικά ή ανταγωνιστικά προϊόντα. Αντίστοιχα και ο τουρισμός κρουαζιέρας σε σχέση με τον τουρισμό yachting. 

δ. Ανάπτυξη εφαρμογών ψηφιακού μάρκετινγκ για την καταγραφή, συστηματοποίηση και προώθηση των στοιχείων ελκυστικότητας του Δημου Ηρακλείου/της Κρήτης (πολιτιστικούς πόρους, φυσικούς πόρους, παράδοση & οινογαστρονομία) που θα απευθύνεται στις εταιρίες κρουαζιέρας και τους επιβάτες τους.

3) Προτζεκτ assessment αειφοριας απο το GSTC:

Αναφορικα με το Project για την αειφορία, ο ΟΛΗ Α.Ε. σε στενη συνεργασια με τον GSTC  (Global Sustainable Tourism Council) βρισκεται αυτη την στιγμη στην πρωτη φαση (Φαση Α’) υλοποιησης του εργου, η οποια περιλαμβανει την  Συλλογή στοιχείων και την δημιουργία Χάρτη Ενδιαφερομένων Μερών (stakeholders). 

Ταυτόχρονα, οργανώνονται τα διαδικαστικά για την έναρξη των ενημερωτικων σεμιναρίων Αειφόρου Τουρισμού για τα Ενδιαφερόμενα Μέρη του Προορισμού, καθώς και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (που αποτελουνται απο εξι 3ωρης διαρκειας webinars και εξι 3ωρης διαρκειας training sessions) επιλεγμένου προσωπικού για την αειφόρο διαχείριση και τα Πρότυπα του GSTC, που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα διαρκέσουν μέχρι και τον Απρίλιο 2021.

Η προοδος του εργου ειναι συνεπης με τα συμφωνηθεντα χρονοδιαγραμματα και απο τους εμπλεκομενους φορεις εκφραζεται δημοσια μεγαλη ικανοποιηση για το μοντελο επαγγελματικης υλοποιησης του προτζεκτ.

4) Συμμετοχη του Διευθυνοντος Συμβουλου του ΟΛΗ Α.Ε. κ. Μηνα Παπαδακη στο Morning Coffee της Med Cruise: Στα πλαισια της νεας πρωτοβουλιας της MedCruise “Morning Coffee with Laura Cimaglia and Nicky Guerrero” (διαρκειας 45 λεπτων) ο Διευθυνων Συμβουλος του ΟΛΗ Α.Ε. κ. Μηνας Παπαδάκη ελαβε μερος στις 30 Ιανουριου 2021 ως προσκεκλημενος ομιλητης μαζί με τον CEO του λιμανιου της Valletta/Μαλτα και τον Cruise Manager του λιμανιου της Civitavecchia/Ρωμη, στην πρωτη διαδικτυακη εκπομπη αυτης της σειρας (1o morning coffee) που διοργάνωσε η MEDCRUISE, στη διαρκεια της οποιας τα τρία αυτα λιμάνια μοιράστηκαν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σχετικά με την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας το 2020 με τα υπόλοιπα λιμάνια-μελη της Med Cruise. 

5) Στρατηγικές επαφές του ΟΛΗ με εταιρίες κρουαζιέρας εν όψη της σεζόν 2021 και 2022: Στα πλαίσια της στρατηγικής του ΟΛΗ Α.Ε. να κεφαλαιοποιήσει τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το λιμάνι του Ηράκλειου στην επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο το β’ εξάμηνο 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ Α.Ε. κ. Μηνάς Παπαδάκης είχε ήδη ξεκινήσει στοχευμένες επαφές με επιλεγμένες εταιρείες κρουαζιέρας (σε ανώτατο διευθυντικό επίπεδο), προκειμένου να ενταχθεί το Ηράκλειο ως προορισμός (home port or transit port) στα δρομολόγια των εταιριών αυτών για το 2021 και κυρίως αυτά του 2022. Οι επαφές αυτές είναι συχνές, το περιεχόμενο τους είναι απόλυτα εμπιστευτικό και επιτρέπουνε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι εφόσον στο επιδημιολογικό μέτωπο δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορεί να έχουμε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις από πλευράς αύξησης προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στο άμεσο μέλλον, όταν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν και τα ελληνικά λιμάνια μπορέσουν να υποδεχθούν κρουαζιερόπλοια.

Related Articles