Αργεί η άρση του lockdown-Από Απρίλιο και βλέπουμε…

Petite Perle 300×250

Θα αργήσει κι άλλο, όπως φαίνεται, το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς, που περιμέναμε στις 22 Μαρτίου, αφού ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά αντίθετα τα κρούσματα κορωνοϊού και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Τα 3.215 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον ΕΟΔΥ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για το 2021, αλλά και τα 2.633 της Τετάρτης θορύβησαν τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να είναι ασφυκτική, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 479, με το Υπουργείο Υγείας να απευθύνει έκκληση δίνοντας κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν την μάχη κατά του κορονοϊού.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

"Μόνο χθες είχαμε 185 εισαγωγές Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής. Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, τότε βλέπετε ότι κάθε μέρα -τις τελευταίες ημέρες- σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο", δήλωσε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει εισήγηση προς την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει, να μπουν Χαλκιδική και Ιωάννινα σε "βαθύ κόκκινο" λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας. Πρόκειται για περιοχές που σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου.

Θεωρείται μάλιστα, με βάση την πορεία της εξάπλωσης και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, πως το τρίτο κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

"Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων"

Με βάση την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν είναι άκαιρο να τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ανοίγματος της αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για αναβολή στην περίπτωση που η πανδημία καλπάζει.Από την πλευρά της, χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων,εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο, όπως είπε, όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Γώγος: Θα προτιμούσα το άνοιγμα της αγοράς να γίνει στις 29 Μαρτίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ειδικοί, με τον καθηγητή Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο, να τονίζει επισημαίνει πως "θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος".

Μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο "αθώες" στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει. "Από την άλλη τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η Γ' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ", συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ