Jonathan Galindo: Ο "Γκούφι" και τα challenges τύπου "μπλε φάλαινα" που έχουν παγιδέψει παιδιά και εφήβους

Petite Perle 300×250

Ο Jonathan Galindo, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά και οι τρόποι αντιμετώπισης που προτείνονται.

Ένα νέο παιχνίδι που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα και αποτελεί μετεξέλιξη της "μπλε φάλαινας", έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς, καθώς συνεπάγεται διάφορα challenges, τα οποία ως απώτερο σκοπό έχουν να παγιδεύσουν τα παιδιά, οδηγώντας τα -σε αρκετές περιπτώσεις- ακόμη και στην αυτοκτονία.

Τι είναι ο Jonathan Galindo

Ο Jonathan Galindo εμφανίζεται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων που έρχονται στο φως, μέσα από chatrooms σε online παιχνίδια και προσεγγίζει τα παιδιά και τους εφήβους, μεταμφιεσμένος ως σκοτεινός "Γκούφι".

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πίσω από τον μεταμφιεσμένο Galindo δε βρίσκεται μόνο ένας άνθρωπος, αλλά πολλοί. Άνθρωποι συνήθως «καταθλιπτικοί», όπως δήλωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια.

Jonathan Galindo: Πώς προσεγγίζει τα παιδιά

Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το όνομα του Jonathan Galindo προσεγγίζουν σταδιακά τα ανυποψίαστα θύματά τους ηλικίας συνήθως 8 έως 12 ετών με ένα απλό μήνυμα στα κοινωνικά μέσα, θέτοντάς του το ερώτημα αν θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι.

Το παιχνίδι αρχίζει με απλές και αβλαβείς προκλήσεις, όπως τα παιδιά να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα ή να δουν μια ταινία τρόμου.

Όμως σύντομα οι προκλήσεις γίνονται σταδιακά και πιο επικίνδυνες: αυτοτραυματισμοί μέχρι και αυτοκτονία, υπό την απειλή πώς εάν δεν το κάνουν, θα διαρρεύσουν προσωπικά τους στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του newsabc.

Το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.

Επισημαίνεται ότι η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως σε παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και είναι αρκετά πανομοιότυπη με εκείνη του παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» που είχε απασχολήσει πριν μερικά χρόνια.

Jonathan Galindo: Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στην Ελλάδα

Τις τελευταίες μέρες, η αρρωστημένη αυτή πρακτική έχει θορυβήσει ιδιαίτερα ορισμένους γονείς, οι οποίοι απευθύνονται στο Διεθνές Ινστιτούτο για τη Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) για να ενημερωθούν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, μετά από την καταγγελία μιας μητέρας η οποία ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα, ακολούθησαν δεκάδες καταγγελίες με γονείς και παιδιά να αναφέρουν ότι ανήλικοι χρήστες έχουν προσεγγιστεί από τα συγκεκριμένα προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook απέκλεισε το hashtag #JonathanGalindo σε μια προσπάθεια να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.

Ανάλογες καταγγελίες έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Αλβανία και στην Ιταλία, όπου ένα 11χρονο παιδί αυτοκτόνησε.

Οι αρχές θεωρούν ότι η αυτοκτονία του συνδέεται με το παιχνίδι του Jonathan Galindo.

Καθόλου αβλαβείς προκλήσεις για παιδιά χωρίς αναπτυγμένο συναισθηματικό κέντρο

Όσα παιδιά δέχονται να παίξουν το συγκεκριμένο παιχνίδι, αρχικά έρχονται αντιμέτωπα με πιο απλά και αβλαβή challenges.

Για παράδειγμα, στην αρχή ο Jonathan Galindo μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά  να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία», όπως αναφέρουν οι καταγγελίες.

Ωστόσο, όσο το παιχνίδι προχωράει, οι προκλήσεις γίνονται πιο δύσκολες και κατ' επέκταση πιο επικίνδυνες.

Για παράδειγμα, μπορεί οι παίκτες να πρέπει να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου για χάρη του challenge.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος ο Jonathan Galindo διατάζει όσα παιδιά συμμετέχουν στο παιχνίδι να τερματίσουν τη ζωή τους.

Προσφάτως, μάλιστα, ένα παιδί ηλικίας 15 ετών στο Κερατσίνι αυτοκτόνησε, με αποτέλεσμα να κινηθούν υποψίες και να διεξάγονται έρευνες αυτή τη στιγμή για το ενδεχόμενο το εν λόγω περιστατικό να συνδέεται με προκλήσεις στο online περιβάλλον, ανάλογες ή ίδιες με αυτές του Jonathan Galindo.

Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης για τον Jonathan Galindo

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια, (CSIi) σε συνέντευξή του, αποκάλυψε πως έχει στα χέρια του πληροφορίες για άτομο, το οποίο ντύνεται σαν τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, τον Γκούφι, και έπειτα, προσεγγίζει σε chatrooms παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών μιλώντας τους μάλιστα στα ελληνικά.

Μετά την αρχική προσέγγιση ο Jonathan Galindo βάζει, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ορισμένες προκλήσεις στα παιδιά, οι οποίες με το πέρας του χρόνου διαβαθμίζονται, με αποτέλεσμα να γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες.

Τι μας θυμίζει ο Jonathan Galindo;

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αντίστοιχο παιχνίδι γίνεται viral προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Όπως είχε γίνει γνωστό, το 2017 είχε εμφανιστεί στο διαδίκτυο το Blue Whale Challengeστο πλαίσιο του οποίου όσοι και όσες συμμετείχαν, έπρεπε να φέρουν εις πέρας 50 challenges μέσα σε μία ημέρα.

Όπως και στην περίπτωση του Jonathan Galindo, έτσι και στο Blue Whale Challenge, οι προκλήσεις διαβαθμίζονταν, ξεκινώντας από απλές και αβλαβείς και εξελίσσονταν σε ακραίες και επικίνδυνες.

Μάλιστα, το 2017 παραλίγο να βρει το θάνατο και μία 15χρονη στην Κατερίνη, λόγω του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Ωστόσο, τόσο το Jonathan Galindo όσο και το Blue Whale Challenge μας θυμίζουν το "Nerve", μία ταινία που ήταν σαν να προμήνυε όλα όσα ακολούθησαν με τα παιχνίδια και τα επικίνδυνα challenges.

Το Nerve ακολουθεί τη Βι, μια επιμελή μαθήτρια λυκείου που ανακαλύπτει το διαδικτυακό παιχνίδι Nerve, και αποφασίζει να γίνει παίκτρια, προκειμένου να εντυπωσιάσει το αγόρι που της αρέσει.

Αν και στην αρχή το Nerve μοιάζει απλό και διασκεδαστικό, εξελίσσεται εφιαλτικό. Το Nerve, όπως και τα πραγματικά παιχνίδια, παρουσιάζει επίσης challenges, τα οποία σταδιακά κλιμακώνονται και στόχος τους είναι να οδηγήσουν νέους ανθρώπους και χρήστες των social media στο θάνατο. Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 2016, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Jeanne Ryan, που κυκλοφόρησε το 2012.

CSIi: Η αυτοκτονία του 15χρονου στο Kερατσίνι προάγγελος νέας αρρωστημένης διαδικτυακής πρόκλησης;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε κείμενο-προειδοποίησή του το Cyber Security International Institute, φαίνεται πως προκαλεί έντονη ανησυχία η αυτοκτονία του 15χρονου αγοριού στο Κερατσίνι, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατός του συνδέεται με την αναβίωση της «Μπλε Φάλαινας», του παιχνιδιού αυτοκτονίας που ενθαρρύνει τα παιδιά να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Όπως αναφέρει το κείμενο αναλυτικά:

"Οι παγίδες στο διαδίκτυο είναι ατελείωτες. Για τουλάχιστον ένα χρόνο, το μυστηριώδες προφίλ «Jonathan Galindo» δημιουργεί πολλές ανησυχίες για τους γονείς κυρίως των νεότερων αγοριών. Για αρκετό καιρό οι αρχές προσπαθούν να φτάσουν στην πραγματική ταυτότητα αυτού του ανατριχιαστικού εικονικού online χαρακτήρα.
Το πρόσωπο του χαρακτήρα μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και σκύλο, με μια στρογγυλή μαύρη μύτη, ένα τεράστιο ανθρώπινο χαμόγελο και μακριά μαύρα αυτιά.

Οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και με φωτογραφία προφίλ τη συγκεκριμένη φιγούρα προσθέτουν παιδιά στα κοινωνικά μέσα και τους ζητούν να παίξουν το παιχνίδι τρόμου. Οι προκλήσεις με τις οποίες ξεκινούν είναι αρκετά αβλαβείς, όπως ζητούν στα παιδιά να «ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας» ή «να παρακολουθήσουν μια τρομακτική ταινία». Αλλά καθώς το παιχνίδι συνεχίζεται, οι προκλήσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, όπως η αναθέτουν στους παίκτες να αυτοτραυματιστούν ή να σταθούν στην άκρη ενός ψηλού κτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό έργο διατάζει τους παίκτες να τερματίσουν τη ζωή τους.

Η μάσκα δημιουργήθηκε από τον παραγωγό κινηματογραφικών ειδικών εφέ, Samuel Canini, το 2012, αλλά έκτοτε οι εικόνες του χαρακτήρα έχουν ληφθεί για τη δημιουργία του Jonathan Galindo. Ο κ. Canini επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ενοχλητικό τρόπο που χρησιμοποιείται τώρα η μάσκα.

Το Facebook απέκλειστε το hashtag #JonathanGalindo για να προσπαθήσει να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.Εάν προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στο Facebook με το hashtag #jonathangalindo, εμφανίζεται το εξής μήνυμα : "Οι δημοσιεύσεις με #jonathangalindo έχουν προσωρινά αποκρυφτεί. Κάποιο από τα περιεχόμενα σε αυτές τις αναρτήσεις παραβιάζει τα πρότυπα κοινότητας.

Ωστόσο, τόσο το Facebook όσο και το Instagram και το Twitter είναι γεμάτα λογαριασμούς στους οποίους ο "Jon", Jonathan Galindo, εμφανίζεται στη φωτογραφία προφίλ.

Γιατί όμως τόσο τρόμος για αυτόν τον online χαρακτήρα;

Πρώτα απ 'όλα, η φωτογραφία προφίλ που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό είναι ήδη τρομακτική σε μία εποχή που οι περισσότεροι από εμάς νιώθουν ήδη φοβισμένοι.

Ο Galindo Jonathan και όσοι κρύβονται πίσω από αυτό το προφίλ με την παραμορφωμένη μάσκα θέτουν άρρωστες προκλήσεις στους νεότερους χρήστες. Αυτές οι προκλήσεις φαίνεται να είναι η συνέχεια της «Μπλε Φάλαινας».

Ένας γονέας αναφέρει ότι ο Jonathan Galindo προσεγγίζει τους νέους πολύ εύκολα: το πρώτο βήμα είναι το αίτημα φιλίας. Στη συνέχεια, όταν το αίτημα φιλίας γίνει αποδεκτό, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος που προτείνει να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι προκλήσεων, θάρρους, έως αυτοτραυματισμού (όπως σκάλισμα με λεπίδα στο δέρμα της κοιλιάς αρχικά γράμματα του ονόματος κάποιου ή «Ο αριθμός του διαβόλου», 666).

Ανησυχία για παιδιά και εφήβους

Η πρόκληση αυτή στοχεύει κυρίως παιδιά και εφήβους, των οποίων το συναισθηματικό και κέντρο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί πλήρως για να παίρνει σωστές αποφάσεις. Επομένως, ο κίνδυνος είναι υψηλός για τους νεότερους χρήστες, αλλά και για πιο ευάλωτους ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να πέσουν σε αυτές τις «παγίδες». Ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο να καταλήξουμε σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης, εθισμού, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας."

Συμβουλές από την ΕΛΑΣ για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο:

  • Να μη δίνει σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό του φίλο, τον κωδικό πρόσβασής του στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς του.
  • Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα.
  • Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα που το κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάζει να το αναφέρει στους γονείς του ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεται.
  • Αν αισθανθεί άβολα την ώρα που συνομιλεί μέσω chatroom, να διακόψει αμέσως τη συνομιλία.
  • Να αποφεύγει να στέλνει τη φωτογραφία του και άλλα προσωπικά του στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα.
  • Να σκεφθεί πολύ καλά ενδεχόμενη συνάντηση με διαδικτυακό φίλο και να ζητήσει την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.
  • Σε περίπτωση που αποφασίσει να συναντηθεί με το «διαδικτυακό του φίλο», να ενημερώσει οπωσδήποτε τους γονείς του ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και να φροντίσει ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.
  • Να αναπτύξει κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεται αμέσως ό,τι δει σε αυτό.
  • Να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων, ούτως ώστε το παιδί να συζητά με τους γονείς του και να τους αναφέρει οτιδήποτε βλέπει και ζει όταν σερφάρει στο internet . Είναι επίσης απαραίτητο οι ίδιοι οι γονείς να αποκτήσετε βασικές γνώσεις για το διαδίκτυο και να ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη κατά την πλοήγησή του στον κόσμο του διαδικτύου. Επίσης, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά σας και η αφιέρωση χρόνου σε αυτά είναι πολύ σημαντική.

Ειδικότερα:

  • Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
  • Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
  • Να τοποθετήσετε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ. σαλόνι) και όχι σε υπνοδωμάτια.
  • Να κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.

Να συζητήσετε με τα παιδιά σας:

  • Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα chatrooms .
  • Για θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Να συμβουλέψετε τα παιδιά σας:
  • Να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα.
  • Να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Να τους εξηγήσετε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα.
  • Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
  • Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
  • Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
  • Να συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση.
  • Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
  • Να χρησιμοποιείτε προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή.
  • Να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό ( cds κλπ.) που κατέχουν τα παιδιά σας.
  • Να απευθύνεστε στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλών, καθώς και για την καταγγελία ύποπτων περιστατικών.

Συνοψίζοντας…

Το Jonathan Galindo είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν δεν ενημερωθούν τα παιδιά. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο παιχνίδι, το οποίο θα απειλεί τις ζωές των παιδιών και των εφήβων. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, είναι χρέος μας να μιλήσουμε με τα παιδιά και να τους κάνουμε να κατανοήσουν τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Σε δεύτερη φάση, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε τα μικρούς ανθρώπους από αντίστοιχες απειλές στο διαδίκτυο, που ενδέχεται να βλάψουν τη συναισθηματική και σωματική τους υγεία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ