Δημοσκόπηση για την αστυνομική βία: Πώς κρίνουν οι πολίτες την ΕΛΑΣ

Petite Perle 300×250

Πανελλαδική έρευνα για το πώς κρίνουν οι πολίτες την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε η Prorata, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 61%, εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ' ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Μόλις το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά.

Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της ΕΕ και το 14% το ίδιο κακά.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/03/13/258102/photos/snapshot/prorata-astynomiki-via-1.jpg

Για τα επειδόδια στη Νέα Σμύρνη

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία.

Στον αντίποδα, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/03/13/258102/photos/snapshot/prorata-nea-smyrni-1.jpg

Πολιτική ευθύνη

Για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 60% δηλώνει πως το κυβερνών κόμμα φέρει σχετική ευθύνη σε «μεγάλο» ή «απόλυτο» βαθμό.

Το 58% δηλώνει ότι «μεγάλη» ή «απόλυτη» ευθύνη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ, στο οποίο επιρρίπτονται «μεγάλες» ή «απόλυτες» ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων.

Το κόμμα στο οποίο επιρρίπτεται το μικρότερο μερίδιο ευθύνης είναι το Κίνημα Αλλαγής.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/03/13/258102/photos/snapshot/politiki-eythini-2.jpg

Τέλος, η ηλικία και η συχνότητα ενημέρωσης από την τηλεόραση συσχετίζονται σχεδόν με το σύνολο των στάσεων απέναντι στα θέματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο νέος/α είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ, να θεωρεί ότι η τελευταία ασκεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου.Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Παράλληλα, όσο πιο συχνά ενημερώνεται κανείς από την τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης (και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ