Μπάιντεν κατά Ερντογάν για την αποκήρυξη της Σύμβασης για τη βία κατά των γυναικών

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν -διά στόματος του ίδιου του Τζο Μπάιντεν- την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -τη συνθήκη-ορόσημο του 2011 με στόχο να προστατεύσει τις γυναίκες από τη βία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση, δηλώνοντας είναι ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

«Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως» προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την τουρκική κίνηση καταδίκασε σήμερα Κυριακή και η Κομισιόν με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεννα τονίζει ότι «η βία κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή», προσθέτοντας ότι «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος τα ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης «στέλνει επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

«Η Σύμβαση στοχεύει στη διασφάλιση ουσιαστικής νομικής προστασίας σε γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ, καθώς η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και των πολλών συγκρούσεων, όπου οι γυναίκες είναι βασικά θύματα», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ηγεσία και να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όχι για να υποχωρήσουμε. Γι’ αυτό δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά απογοήτευση και δεν κατανοούμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από αυτήν τη σύμβαση που φέρει ακόμη και το όνομα της Κωνσταντινούπολης».

«Αυτή η απόφαση κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία. Στέλνει επίσης ένα επικίνδυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει.

Τέλος, παροτρύνει την Άγκυρα να αντιστρέψει την απόφασή της εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα συμμετάσχει σύντομα ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, ένα θεμελιώδες στοιχείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της ισότητας τον 21ο αιώνα».

πηγή: www.cnn.gr

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...