Nokia: Νέες συνεργασίες αλλά και 10.000 απολύσεις από την εταιρία

Petite Perle 300×250

Φορτσάρει για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η φινλανδική εταιρεία – Νέα συμφωνία με τη United Group για τις οπτικές ίνες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ανακοίνωση για περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιδιώκει η Nokia, που βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας της πρόσφατης συνεργασίας της με την Google για το δίκτυο 5G, της συμφωνίας της με τη United Group για τις οπτικές ίνες… αλλά και λόγω της προαναγγελίας που έκανε για έως 10.000 απολύσεις τα επόμενα χρόνια.

Πριν από λίγο καιρό η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη μονάδα cloud της Google για τη δημιουργία βασικής υποδομής δικτύων 5G, ώστε να επιτρέπει στους εταιρικούς πελάτες της να προσφέρουν προηγμένες υπηρεσίες. Οι μονάδες υπολογιστικής cloud των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Amazon συνάπτουν συνεργασίες με παρόχους τηλεπικοινωνιών ενόψει της ανάπτυξης των δικτύων 5G ώστε να εξασφαλίσουν μερίδιο στις νέες δραστηριότητες που θα καταστήσει δυνατές η νέα τεχνολογία.

Η Nokia θα προσφέρει την εξειδίκευσή της στο 5G, ενώ η Google Cloud θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για εφαρμογές και τη διευκόλυνση των πελατών στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών. «Θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια από αυτά τα πράγματα να γίνονται πραγματικότητα μέχρι το τέλος του έτους», είχε πει στο Reuters ο διευθυντής της Google Cloud, Άμολ Πάντκε.

Η συμφωνία με τη United Group

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, δε, η United Group επέλεξε τη Nokia για την υποστήριξη του λανσαρίσματος δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η εταιρεία θα προσφέρει υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες 10Gbps σε εκατομμύρια νέους οικιακούς και εταιρικούς χρήστες.

Η Nokia θα παρέχει εξοπλισμό με δυνατότητες ασύρματου δικτύου πλέγματος (mesh network), που αναβαθμίζει την οικιακή εμπειρία ίντερνετ, όπως, για παράδειγμα, την εργασία από το σπίτι, το gaming, τη διαδικτυακή τηλεόραση, το βίντεο streaming και την ταυτόχρονη λήψη περιεχομένου σε διάφορες συσκευές. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την United Group σε αυτή τη νέα φάση ανάπτυξής της, ως ο προτιμώμενος πάροχος εξοπλισμού πρόσβασης σε οπτικά δίκτυα. Με τις λύσεις μας FTTH και Wi-Fi, είμαστε σε θέση να παρέχουμε αξιόπιστες υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας, καθώς και μια απαράμιλλη οικιακή εμπειρία ασύρματου δικτύου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των συνδρομητών της United Group τώρα και στο μέλλον», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Nokia, Σάντι Μότλεϊ, για αυτή τη συνεργασία.

«Κόβει» έως 10.000 θέσεις εργασίας

Ωστόσο, είχε και κακά νέα η Nokia για τους εργαζόμενους, καθώς την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικό περιορισμό των θέσεων εργασίας, με στόχο να εξοικονομήσει κεφάλαια και να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στο αντίπαλον δέος, την Ericsson. Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων και γενικότερα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σκοπεύει να περικόψει έως και 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2023, κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία την Τρίτη 16 Μαρτίου, η απόφαση για περικοπή θέσεων εργασίας δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή τις προοπτικές της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά. Ωστόσο, η απόφαση σημαίνει περικοπή από 5.000 έως 10.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή το προσωπικό τής Nokia θα μειωθεί από 90.000 σε 80.000-85.000 εργαζομένους.

Αιτιολογώντας την απόφασή της, η Nokia ανακοίνωσε ότι η μείωση κόστους θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις στον τομέα Ερευνας και Ανάπτυξη (R&D), μεταξύ άλλων στον τομέα του 5G, του cloud και των ψηφιακών υποδομών, στην αύξηση των μισθών των υπόλοιπων υπαλλήλων της εταιρείας, ενώ και άλλοι τομείς της δραστηριότητάς της θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα, όπως υποστηρίζει.

πηγή: www.imerisia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ