Επικυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή η σύμβαση για διανομή ακινήτου του Ελληνικού

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η θετική στάση επί της αρχής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει προς δημοσίευση, η σύμβαση για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού, μετά την κύρωσή της από την ολομέλεια της Βουλής. Η σύμβαση έγινε δεκτή επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία, αφού ψηφίστηκε από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Κατά της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, και ΜέΡΑ25. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου έχει ως εξής: Επί 297 ψηφισάντων, "υπέρ" της κύρωσης τάχθηκαν 264 βουλευτές και "κατά" 33 βουλευτές. 

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι η θετική στάση επί της αρχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής. "Το παρόν σχέδιο νόμου συνιστά ένα σημαντικό, ένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης, μιας εμβληματικής επένδυσης για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία". Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος ευχήθηκε, η διαπαραταξιακή πλειοψηφία να αποτελέσει δείγμα συγκρότησης μιας συλλογικής ωριμότητας του πολιτικού συστήματος. "Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα. Να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ένα σαφές στίγμα, ότι μετατρέπεται σε μι χώρα, φιλική προς τις επενδύσεις. Η έναρξη των εργασιών για την  αξιοποίηση του Ελληνικού, θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι το νομοσχέδιο αίρει και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν" είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. 

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα είπε ότι η συζήτηση ήταν παραγωγική ωστόσο ήταν δυσάρεστη η μη αποδοχή από κυβερνητικούς βουλευτές του έργου που έχει γίνει επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό. Ανέφερε η κυβέρνηση 24 σημεία δράσης της τους 20 μήνες που κυβερνά, όταν μόνο οι αναβλητικές αιρέσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν πολλαπλάσιες ενέργειες, ενώ στα 24 σημεία περιέλαβε την έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας καζίνο, η οποία έγινε τον Φεβρουάριο του 2019. Από πότε νομίζετε ότι είστε κυβέρνηση;" αναρωτήθηκε η κα Πέρκα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι θετική η νομοτεχνική βελτίωση της κυβέρνησης για την περίφραξη, και επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της αρχής, "γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι αναβλητική αίρεση. Αν πεις στην αναβλητική αίρεση να μη πληρωθεί, σημαίνει να μη γίνει η επένδυση. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε υπέρ της επένδυσης, όσες φέικ φωτογραφίες να φέρει ο κ. Γεωργιάδης, για τον απλούστατο λόγο ότι την τροποποιήσαμε την κάναμε πολύ φιλικότερη προς τους κατοίκους, προς το δημόσιο συμφέρον, έχει ασφάλεια δικαίου. Δουλέψαμε πάρα πολύ και κάναμε κάτι που μπορεί να σταθεί" είπε η κα Πέρκα. 

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Α. Λοβέρδος, αναφέρθηκε στη σημασία του θετικού μηνύματος που στέλνει η πλειοψηφία που καταγράφεται στην ψήφιση της σύμβασης, ο αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης μίλησε για την "κοινή αγωνία" ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιος έκανε τα περισσότερα για να ενσωματωθούν οι επιθυμίες των επενδυτών, ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος επανέφερε το ερώτημά του εάν ο Όμιλος Λάτση θα δώσει την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2021, και τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ25 είπε ότι η κυβέρνηση απέσυρε την ρύθμισή της για τις περιφράξεις στο Ελληνικό, "στο παρά πέντε" της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα του. 

Ο Νίκος Φίλης απείχε από την ψηφοφορία για το Ελληνικό διαφωνώντας κάθετα με το νομοσχέδιο και τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

Όπως δήλωσε:

«Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

Μέσα στην πανδημία, σε μια περίοδο που η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για τη ζωή, προτείνεται η επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που γεννά παρόμοιες κρίσεις, στη λατρεία των επενδύσεων χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρπακτική εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων. Φτάνοντας, μάλιστα, στην περίπτωση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ελληνικό, ακόμα και στον αποκλεισμό των κατοίκων των όμορων περιοχών και όλου του λεκανοπεδίου από την πρόσβαση στη θάλασσα. Στο διάγραμμα διανομής, προβλέπεται μια ολόκληρη τεθωρακισμένη και περίκλειστη πόλη, για την επίδειξη στους πληβείους ενός αναιδούς και προκλητικού πλούτου. Κάτι απεχθές για τον πολιτισμό μας, που συναντιέται μόνο σε τριτοκοσμικές «μπανανίες».

Αυτή η προοπτική και το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, είναι εχθρική για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των νέων, που αυτή την περίοδο βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης, των πάσης φύσεως αποκλεισμών και την αστυνομική βαρβαρότητα. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής.

Με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό. Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει.

Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να είναι να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων.»

Πηγή: skai.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ