Η Ρωσία ετοιμάζει διάδοχο του θρυλικού διαστημικού λεωφορείου Buran

Petite Perle 300×250

Εταιρεία του ομίλου Kalashnikov, περισσότερο γνωστού για τα ομώνυμα επιθετικά τυφέκια, αναπτύσσει επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό σκάφος, περίπου δύο δεκαετίες μετά την πρώτη και τελευταία πτήση του σοβιετικού διαστημικού λεωφορείο Buran.

Μοντέλο του σκάφους σε πραγματικό μέγεθος εκτέθηκε τον περασμένο μήνα σε κλειστό χώρο στο πλαίσιο στρατιωτικής έκθεσης και το σχέδιο προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε η εταιρεία Molniya της Kalashnikov.

Τη δεκαετία του 1980 η Molniya είχε σχεδιάσει το Buran, το οποίο πιστεύεται ευρέως ότι βασίστηκε σε κλεμμένα σχέδια του αμερικανικού διαστημικού λεωοφορείου, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ βρισκόταν στο απόγειό του.

To Βuran πραγματοποίησε μόνο μία πτήση και καταστράφηκε το 2002 (Πηγή: Exploring the Unbeaten Path)

Το Buran πραγματοποίησε μόλις μία πτήση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν το 1988. Η πολιτική και οικονομική ταραχή στη Σοβιετική Ένωση λίγο πριν από τη διάλυσή της το 1991 εμπόδισε την αξιοποίηση του σκάφους σε άλλες αποστολές.

Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, το στέγαστρο στο οποίο είχε αποθηκευτεί το Buran κατέρρευσε το 2002 και κατέστρεψε το μοναδικό ρωσικό διαστημικό λεωφορείο.

Ανακοινώνοντας το σχέδιο για το νέο σκάφος τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos υποστήριξε ότι το Buran «βρισκόταν μπροστά από την εποχή του».

Τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία έμειναν σε χρήση από το 1981 έως το 2011.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ