Γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Μονή Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Διαφορετικός, χωρίς τη συνηθισμένη λαμπρότητα που απαιτεί η περίσταση, ήταν ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μαλεβίζι.

Ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε στα χωριά που φιλοξενούν ναούς αφιερωμένους στον Ευαγγελισμό της Παρθένου να πανηγυρίσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ανάμεσα στα χωριά που γιορτάζουν και η Μονή Μαλεβιζίου της οποίας ο μεγάλος ναός στο κέντρο του οικισμού είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Παρθένου.

Πρόκειται για ένα νεώτερο κτίσμα που φτιάχτηκε για να μπορεί να λειτουργηθεί εκεί αρκετός κόσμος και να τελούνται Μυστήρια με άνεση χώρου.

Εντυπωσιακά βιτρό με μορφές Αγίων κοσμούν την είσοδο του ενώ στο εσωτερικό  εντυπωσιάζει το βαμμένο σε καφέ απόχρωση μεγάλο τέμπλο. Στο χώρο του ναού φυλάσσονται και κάποιες από τις εικόνες που μεταφέρθηκαν από τον παλιότερο ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ανάμεσα τους και μια του Ευαγγελισμού που κοιτάζοντας την από κοντά σε καθηλώνει. Δεν είναι τόσο η παλαιότητα ούτε η τέχνη της, παρότι ζωγράφος της είναι ο πολύ γνωστός στον κόσμο της αγιογραφίας Ε. Μαρκογιαννάκης, όσο η αφιέρωση που φέρει στην κάτω πλευρά της:

«Δέησις των ευσεβών γυναικών κ΄ παρθένων του χωρίου Μονής, υπέρ υγείας κ΄ διαφυλάξεως των εν πολέμω ευρισκομένων συζύγων κ΄ αδελφών αυτών». Δίπλα η ημερομηνία: 1941.

Ήταν η χρονιά που ουσιαστικά ξεκίνησε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, αφού προηγουμένως στη χώρα μας είχαν επιτεθεί οι Ιταλοί.

Οι άντρες που μπορούσαν να κρατήσουν όπλα είχαν φύγει από τα σπίτια τους και είχαν μπει για τα καλά στη μάχη και προφανώς η Μονή Μαλεβιζίου δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Κοιτώντας την εικόνα του Ευαγγελισμού, βλέπεις στην αφιέρωση αυτή όλη την αγωνία και το φόβο των γυναικών που είχαν απομείνει στο χωριό κι ένιωθαν το αμφίρροπο του πολέμου, στον οποίο χωρίς να το θέλει είχε εμπλακεί η Ελλάδα.

Μανάδες,  σύζυγοι και αδελφές όσων είχαν πάει στον πόλεμο, ζητήσουν, μέσα από την αφιέρωση τους, τη μεσολάβηση μιας άλλης μάνας, της Μάνας, όλων μας, της Παναγίας, για να γυρίσουν πίσω οι δικοί τους άνθρωποι σώοι και αβλαβείς.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ