Πως θα στηριχτεί η ανάπτυξη μέχρι να τελειώσει η πανδημία

Petite Perle 300×250

Η επιστροφή στην κανονικότητα για την οικονομία και την αγορά, καθυστερεί μεν, αλλά είναι ήδη σε τροχιά. Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως υπάρχουν σοβαρές εφεδρείες που μπορεί να προκαλέσουν θετικό σοκ στην επόμενη ημέρα.

Tα όπλα που θα στηρίξουν την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει και να παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναζητούν στην κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την φυσική αντίδραση της οικονομίας, θέλουν να υπάρξουν και εφεδρείες που θα φέρουν την επίτευξη του στόχου και πιο γρήγορα, αλλά και βέβαια θέλουν η ανάπτυξη αυτή να είναι πιο ισχυρή.

Το μεγάλο όπλο είναι το ύψος των καταθέσεων που μέσα στην πανδημία, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως των 22 δισ. ευρώ περίπου – τα στοιχεία αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κάποιοι λένε ότι «όσο καταναλώνω … υπάρχω». Και η κατανάλωση για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, είναι κάτι που έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό. Το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε στις ημέρες της πανδημίας, στιγμές δόξας, αλλά υπάρχουν κλάδοι που δεν μπορούν να δουλέψουν ικανοποιητικά μέσα από αυτό κανάλι, όπως για παράδειγμα η ένδυση και η υπόδηση.

Το lockdown αυξάνει τις καταθέσεις 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προ καιρού έχει χαρακτηρίσει τις καταθέσεις, ένα εν δυνάμει ισχυρό όπλο προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη. Και φαίνεται να έχει απόλυτο δίκαιο, αφού η φαρέτρα των καταθέσεων μέσα στο lockdown έχει γεμίσει σημαντικά.

Τόσο μεγάλη αύξηση καταθέσεων σε λιγότερο από ένα χρόνο, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η εξήγηση είναι εν πολλοίς σχετικά εύκολη. Ένα μέρος από αυτή την αύξηση προέρχεται από την … μη κατανάλωση και το υπόλοιπο όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι από την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Και πριν την πανδημία παρατηρήθηκε η ίδια τάση. Από το καλοκαίρι του 2019 έως και την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα, υπήρξε αύξηση καταθέσεων κάτι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ.

Μία άλλη παράμετρος είναι η ψυχολογία των καταναλωτών. Οι περισσότεροι μετά από μία μακρά περίοδο περιορισμών, μετά την άρση θα πάνε, εφόσον το πορτοφόλι τους το επιτρέπει, στην άλλη πλευρά αυτή της υπερκατανάλωσης. Και αυτό μπορεί αν το γενικεύσει κανείς διαχρονικά να είναι κάτι αρνητικό και για την οικονομία και για τα νοικοκυριά, ωστόσο αν αυτό συμβεί όταν θα ανοίξει η αγορά, θα είναι ένα μία θετική εξέλιξη.

Το stocκ φέρνει προσδοκίες 

Ενα άλλο στοιχείο που κάποιοι εκτιμούν ότι θα δώσει κάποιους «πόντους» είναι το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν μεγάλο stock που θα πρέπει να φύγει μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για πολλούς λόγους.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει οι τιμές να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, ώστε να προσελκύσει καταναλωτές που θα θελήσουν να καλύψουν παρούσες, αλλά και μελλοντικές ανάγκες τους.

Το άνοιγμα της οικονομία σε όλο τον πλανήτη θα φέρει όπως είναι φυσικό και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, που στο διάστημα της πανδημίας έχασαν την δυναμική τους.  

πηγή: www.imerisia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ